El jutjat arxiva la denúncia de Vox contra Verònica Ruiz per la retirada de la creu del Parc de Ribalta

Considera que no va actuar de manera arbitrària ni va prevaricar amb la retirada del monument en aplicació de la llei de memòria històrica

Moment en què es retira el monument del parc Ribalta de Castelló de la Plana
Moment en què es retira el monument del Parc de Ribalta de Castelló de la Plana

El jutjat d'instrucció número 6 de Castelló de la Plana ha acordat el sobreseïment provisional de la denúncia de Vox contra la regidora de Cultura, Memòria Democràtica, Feminisme i LGTB, Verònica Ruiz, per considerar que no va actuar de manera arbitrària ni va prevaricar amb la decisió de retirar de la creu del Parc Ribalta en aplicació de la llei de memòria històrica, segons s'ha sabut aquest dijous.

La creu la van retirar el 4 de gener, en una jornada de tensió i resos de persones que s'havien concentrat als voltants per a impedir el trasllat fins a l'emplaçament definitiu, després d'un procés que s'ha prolongat diversos anys.

En rebre la notificació, Ruiz ha apuntat, en declaracions facilitades als mitjans, que "efectivament no hi ha prevaricació perquè efectivament no hi ha delicte" i, al seu parer, l'arxivament demostra que les querelles de Vox i Advocats Cristians "no deixen de ser una persecució judicial, una judicialització de la política perquè on no hi ha argumentació política, solament hi ha odi".

Vox va presentar denúncia contra Verònica Ruiz per considerar que havia comés un delicte de prevaricació administrativa pels diversos decrets dictats en l'àmbit de les seues competències pels quals va acordar retirar la creu i sostenint que no estava secundada ni en la llei de memòria històrica 52/2007 ni en la llei de la Generalitat 12/2017.

La formació entenia que els actes revestien entitat o rellevància penal per ser obertament contraris a la llei, atés que “ni s'ajusten als pressupostos per a considerar la creu contrària a la memòria democràtica ni tampoc s'atén l'excepcionalitat que seria d'observar per la naturalesa del monument. Per la qual cosa es vulneraria obertament l'article 15.2" de la llei, que exceptua la conservació per raons artístiques, arquitectòniques o artístiques religioses.

Aquests dijous la magistrada, en un pronunciament contra el qual cap recurs, ha acordat el sobreseïment una vegada constatada l'existència de procediments en l'àmbit contenciós administratiu tant respecte de la decisió de retirar la creu com de la decisió de trasllat, i per considerar que no concorren indicis del delicte denunciat.

També et pot interessar

stats