La jutgessa acusa Zaplana de 10 delictes i cita tres empreses de blanqueig

La resolució judicial explica que l'expresident podria haver cobrat 6 milions en comissions de les empreses de la família Cotino.

Eduardo Zaplana va ingressar el dijous per la nit a la presó València II de Picassent
Eduardo Zaplana va ingressar el dijous per la nit a la presó València II de Picassent / Manuel Bruque (Efe)

Blanqueig de cabals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i agrupació criminal. Són els 10 delictes que recull la resolució judicial que ha dut Eduardo Zaplana a la presó en el marc de l’operació Erial.

El document enumera tres empreses amb les quals l’expresident de la Generalitat podria haver evadit impostos a l’estranger: Turnis Silvatica, Medlevante i Gesdesarrollos Integrales. El jutjat d’instrucció núm. 8 de València investiga si Zaplana va emprar vehicles i immobles a nom d’aquestes empreses, segons fonts judicials citades per l'agència Efe.

A més, explica que l’expresident podria haver cobrat 6 milions en comissions de les empreses de la família Cotino. Ahir la jutgessa va deixar en llibertat amb mesures cautelars José i Vicente, nebots de Juan Cotino, expresident de les Corts, que figura en la causa com a investigat.

Per contra, la titular del jutjat va enviar a presó Joaquín Barceló, exdirigent de l'Agència Valenciana de Turisme i exconseller del parc temàtic Terra Mítica, i a l'advocat i assessor fiscal Francisco Grau.

La dona de Joaquín Barceló, Felisa López, i l’excap de gabinet de Zaplana en la Generalitat, Juan Francisco García, també detinguts, van quedar igualment en llibertat després d’haver passat a disposició judicial.

Està previst que la jutgessa cride a declarar la setmana que ve els tres investigats (no detinguts) en la causa: l’exvicepresident de les Corts i del Consell Juan Cotino, la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària de l’expresident, Mitsuoko Henríquez.

El cas Erial investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de l’adjudicació pública de les ITV i del pla eòlic de la Comunitat Valenciana durant la gestió d’Eduardo Zaplana com a president de la Generalitat.

La defensa de Zaplana ja ha anunciat que recorrerà contra l'ingrés en presó incondicional i sense fiança per a l'expresident, perquè el considera "innecessari, desproporcionat i injust" per a la continuïtat de la causa.

També et pot interessar

stats