La justícia europea dona la raó a Junqueras: hauria de ser eurodiputat i tindre immunitat

El Tribunal de Justícia de la UE falla contra la decisió del Suprem de no permetre’l acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central.

L’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras, en una imatge d’arxiu
L’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras, en una imatge d’arxiu / Ballesteros (Efe)

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat aquest dijous que l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya i líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, hagué de ser reconegut com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions al Parlament Europeu, celebrades el maig passat, i disfrutar “des d'aleshores” d’immunitat.

La resolució respon a les qüestions prejudicials plantejades pel Tribunal Suprem a petició dels advocats de Junqueras, que van demanar un recurs de súplica contra la decisió de l’alt tribunal de no donar-li permís per a anar a acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central i, així, accedir a la condició plena d’eurodiputat. La sentència dictada per la gran sala del tribunal, composta per quinze jutges que no emeten vots particulars, entre ells l’espanyola Rosario Silva de Lapuerta, ha sigut llegida pel president de la cort europea, el belga Koen Lenaerts.

Els eurodiputats d’ERC, JxCat i la CUP han proferit crits de “llibertat” al Parlament català després de conéixer-se la decisió de Luxemburg, que s’ha fet pública mentre es debatia a la cambra catalana una moció de Ciutadans sobre la falta de neutralitat del canal de televisió públic TV3. Els partits independentistes s’han alçat i han celebrat la notícia després que el diputat Ruben Wagensberg haja fet referència a la resolució de la justícia europea.

La Fiscalia, en contra que isca de presó

La Fiscalia, una de les primeres a reaccionar davant la decisió de la justícia europea, creu que la sentència no implica la seua excarceració perquè Junqueras té una condemna ferma. Per això, ha demanat que s'execute la seua pena d'inhabilitació i han urgit a remetre la sentència del cas al Parlament Europeu "perquè tinga els efectes oportuns en relació amb la pèrdua de la seua condició d'europarlamentari".

Els quatre fiscals del cas han reconegut que el TJUE ha dit que Junqueras hauria d'haver sigut reconegut eurodiputat des que es van proclamar els resultats dels comicis europeus, però han recordat que la condemna que ja s'ha dictat per a ell impossibilita aquesta situació.

Recorden també que l'execució de la pena d'inhabilitació es troba suspesa pel Suprem a l'espera de la sentència del TJUE i que, una vegada aquesta ja ha sigut coneguda, demanen que s'execute la condemna de manera que el líder d'ERC no puga ocupar cap càrrec públic.

L'advocat de Junqueras defén la nul·litat de la sentència

Contrari a la Fiscalia, l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, ha assegurat que la sentència del TJUE sí que comporta, 'de facto', la nul·litat de la sentència del Tribunal Suprem (TS) i l'excarceració de l'exvicepresident de la Generalitat. La sentència "és claríssima, no hi ha cap dubte en els seus paràgrafs que Oriol Junqueras ha d'estar en llibertat", ha sentenciat.

També et pot interessar

stats