Josep Rull, nou president del Parlament de Catalunya amb el suport d'ERC i la CUP

El candidat de Junts s’ha imposat en segona votació a la socialista Sílvia Paneque

Josep Rull (Junts), nou president del Parlament català
Josep Rull (Junts), nou president del Parlament de Catalunya / Quique García (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de juny 2024 - 17:53 Actualitzat: 10 de juny 2024 - 18:36

L’exconseller català i president del Consell Nacional de Junts, Josep Rull, ha sigut elegit este dilluns a la vesprada nou president del Parlament de Catalunya amb el suport de la seua formació, ERC i la CUP, que han sumat 59 diputats.

Rull ha sigut elegit en segona votació davant de Sílvia Paneque (PSC) —que n’ha sumat 42— després que, en la primera, cap candidat a la presidència de la cambra autonòmica haja obtingut la majoria absoluta, un mínim de 68 diputats de 135.

Després de l'elecció de la presidència de la cambra, es faran dos rondes més de votacions per a elegir les dos vicepresidències de la mesa del Parlament i les quatre secretaries.

Encara que la votació és secreta i es fa mitjançant una urna, en la segona votació Rull ha sumat els vots dels partits independentistes —Junts, ERC i CUP—, Paneque els del seu grup parlamentari, i PP, Vox i Comuns han votat en blanc mentre que AC ha tornat a depositar vots nuls en l'urna.

Amb esta sessió, el Parlament ha donat el tir d'eixida a la quinzena legislatura. Les persones que configuraran la mesa de la cambra catalana tindran a les seues mans designar al candidat que es presentarà, en primer lloc, a una investidura: el candidat socialista, Salvador Illa; o bé el de Junts, Carles Puigdemont.

La sessió està presidida pel diputat de major edat de la cambra, Agustí Colomines (Junts) i assistit per les dos més joves en qualitat de secretàries, Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox).

De fet, la mesa ha acceptat en la sessió de hui el vot dels tres diputats fugits a l'estranger, Carles Puigdemont i Lluís Puig (Junts) i Ruben Wagensberg (ERC) —en el seu cas de baixa mèdica—.

També et pot interessar

stats