Joan Carles I no ha rebut cap notificació judicial, segons el seu advocat

Suïssa investiga una donació de 65 milions des d'una fundació del rei emèrit amb seu a Panamà.

El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge recent
El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge recent / Efe

El rei emèrit no ha rebut de moment cap notificació, comunicació o requeriment d'autoritat judicial o cap fiscal, espanyola o estrangera, segons Javier Sánchez-Junco, el lletrat que Joan Carles ha triat per a exercir la seua defensa.

La contractació d’un advocat té lloc després que una informació de The Daily Telegraph assenyala que una fundació creada per l’excap de l’Estat a Suïssa està vinculada a una donació de 65 milions d'euros de l'Aràbia Saudita, de la qual és beneficiari Felip VI. Aquest diumenge el rei va fer públic que renunciava a l'herència de son pare i li retirava l'assignació pressupostària anual.

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat recentment a Suïssa investigar una suposada donació de 65 milions d'euros des d'una fundació panamenya vinculada al pare del rei Felip VI amb un compte de Corinna Larsen, amiga de Joan Carles I. La petició té lloc en el marc de la investigació oberta pel pagament de possibles comissions en l'adjudicació de l'AVE a la Meca, que va recaure en 2011 en un consorci d'empreses espanyoles.

A l'octubre passat, la Fiscalia suïssa ja va demanar a l'Audiència Nacional els àudios de la reunió entre Corinna Larsen i l'excomissari José Villarejo el 2015 a Londres per a incorporar-los a la investigació dels presumptes testaferros de Joan Carles I en comptes bancaris de Suïssa. La gravació d'aquestes converses va quedar intervinguda en l'operació Tàndem, que ha dut l’excomissari a la presó.

La Fiscalia suïssa considera que 100 milions de dòlars procedents del rei saudita Abdul Aziz Al Saud van arribar a un compte a Panamà de la Fundació Lucum de la mà dels seus gestors a Suïssa, Dante Canonica i Arturo Fasana, presumptes testaferros del rei Joan Carles.

Segons les informacions publicades per alguns mitjans, dels 100 milions de dòlars, Joan Carles hauria transferit l'equivalent a uns 65 milions d'euros a Corinna Larsen al setembre de 2012, després de l'escàndol de la cacera de Botswana. L'advocat de l'aristòcrata alemanya sosté que va ser un regal "no sol·licitat", com una forma de "donació per a ella i el seu fill, amb els quals ell s'havia encapritxat".

També et pot interessar