Javier de Lucas i Fernanda Lapresta, nous membres del Consell Jurídic Consultiu

El Consell ha renovat els dos membres que li pertoquen a l'espera d'un acord sobre els altres quatre, amb el mandat caducat, que depenen d'un acord a les Corts que enfronta el PP amb el Botànic

Javier de Lucas i Fernanda Lapresta, nous membres del Consell Jurídic Consultiu
Javier de Lucas i Fernanda Lapresta, nous membres del Consell Jurídic Consultiu / GVA

El fins ara senador pel PSPV Javier de Lucas i l'advocada Fernanda Lapresta, vinculada a Compromís, han pres possessió com a nous membres del Consell Jurídic Consultiu, en substitució de Faustino de Urquía i d'Asunción Ventura. Les incorporacions corresponen als nomenaments que pertoquen al Consell, a l'espera d'un acord que desembosse la renovació dels quatre membres dependents de les Corts, que tenen el mandat caducat.

Aquests càrrecs que hi resten, assignats al PP, Ciutadans, Unides Podem i el PSPV, necessiten una majoria de tres quints al Parlament valencià, seixanta vots, que ha entropessat amb el desacord entre els populars i el Botànic.

En les circumstàncies actuals, quatre dels membres del CJC els proposen les formacions del tripartit, però dos corresponen a l'oposició. El PP demanava que el quart fora per consens dels grups parlamentaris, una condició que rebutja el Consell. La falta d'acord ha bloquejat les renovacions pendents de la resta d'òrgans estatutaris i consultius, tot i els pactes previs.

Durant la presa de possessió de De Lucas i Lapresta al CJC, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit a defendre la necessitat de renovar els òrgans institucionals per a reforçar “la seua vitalitat”. I alhora ha criticat els “intents irresponsables de bloquejar les institucions” amb intencionalitat partidista.

Durant l'acte, celebrat al Palau de la Generalitat (en presència del president de les Corts, Enric Morera, i la presidenta del CJC, Margarita Soler), Ximo Puig ha destacat el paper exercit pel CJC com a “peça clau en l'intangible” que representa la “institucionalitat”, que considera clau en els quaranta anys d'autogovern de la Comunitat Valenciana, així com la contribució de la institució a la millora de la qualitat democràtica.

El president del Consell, de les Corts i del Cosell Jurídic Consultiu (centre), acompanyant els nous membres del CJC (extrems)
El president del Consell, de les Corts i del Cosell Jurídic Consultiu (centre), acompanyant els nous membres del CJC (extrems) / GVA

També et pot interessar

stats