Bloqueig per a renovar els òrgans estatutaris: el Botànic retira els candidats per falta de suport

PP exigeix despolititzar-los i Ciutadans no garanteix els vots, mentre a esquerra i dreta s'acusen mútuament del col·lapse en les negociacions

Hemicicle de les Corts
Hemicicle de les Corts / À Punt

El bloqueig persisteix a les Corts. Quan queden a penes hores de termini per a consensuar la renovació dels òrgans estatutaris amb els mandats caducats, com ara la Sindicatura de Comptes o el Consell Jurídic Consultiu (CJC), les negociacions s'han trencat. El Partit Popular ha renunciat a presentar candidatures i els partits del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem— ha desistit en l'intent de sumar el suport de Ciutadans per a forçar el canvi i ha decidit retirar els seus noms. Uns i altres s'acusen mútuament de ser els culpables del col·lapse de les negociacions, mentre el rellotge avança sense pausa cap a les sis de la vesprada, l'hora límit.

A primera hora del matí, Ciutadans convocava una reunió urgent entre les síndiques parlamentàries per a encarrilar la renovació dels òrgans. El PP, que es debatia entre no assistir a la reunió o moure fitxa, ha enviat com a emissari el diputat Jorge Bellver en absència de la portaveu, María José Catalá. Però és el president popular, Carlos Mazón, qui ha marcat la doctrina des d'Alacant. I ha optat per trencar la baralla quan el termini està a punt d'expirar. A preguntes dels periodistes, el líder del PPCV ha criticat que la renovació s'aborde "a última hora", en l'últim ple de la legislatura, i ha reiterat que el que vol el seu partit és despolititzar els òrgans, per això no presentarien candidats. Justifica el rebuig en la necessitat de presentar noms independents i no de persones "amb el carnet del partit en la boca", com fan a parer seu Compromís i Podem. "Precisament no és el missatge més net, higiènic i estètic", ha advertit Mazón.

Aquest canvi d'estratègia popular ha desbaratat els plans i força Botànic i Ciutadans a la renúncia. L'aritmètica parlamentària els permetria sumar forces per a renovar conjuntament els òrgans estatutaris, però no ho faran. La síndica de Compromís, Papi Robles, s'ha mostrat decebuda de "veure el PP jugant amb les institucions i permetent que una persona condemnada continue en el Consell de Transparència". Una al·lusió directa al candidat que van proposar en aquest òrgan, que precisament és l'aspirant de Vox a la Presidència de la Generalitat, Carlos Flores Juberías, condemnat en 2002 per violència contra l'exdona. "Aquest és el partit que vol governar el país", ha apuntat Robles, referint-se al PP, per a lamentar després que "Catalá haja dit en tot moment que estava negociant quan és completament mentida".

Com a portaveu adjunta d'Unides Podem, Estefania Blanes ha coincidit que el PP "mai ha tingut voluntat de consens", mentre que ha reconegut el tarannà negociador de Ciutadans. "Mai hem dit que estem disposats a signar només amb Ciutadans ni hem descartat signar amb el PP", ha remarcat la diputada de l'esquerra, que ha acusat el PP d'estar pensant en un pacte de govern amb Vox quan opta per mantindre a Flores.

Des de Vox, el diputat José Luis Aguirre ha defensat que ara no és moment de renovar els òrgans, en considerar que alguns estan duplicats i que hi haurà un canvi de forces després de les eleccions de maig. I ha acusat la resta de grups d'excloure el seu grup de les negociacions.

La direcció de Ciutadans descarta una possible renovació dels òrgans pactada amb el Botànic per "coherència" i perquè no ha sigut possible arribar a un consens ampli al costat del PP. "Ciutadans no serà crossa ni del PP ni del Botànic", ha recalcat la síndica, Mamen Peris, que ha acusat els populars de frustrar el consens per interessos partidistes. "Qui no sap dialogar, que es pense si està preparat per a governar (...) El PP cada vegada ix amb una excusa: no sé si hi ha bon feeling entre Carlos Mazón i María José Catalá o què els passa", ha dit Peris, que ha reptat els populars a triar per ells el candidat per al CJC. Un guant que els blaus, però, no volen agafar.

En el substrat de tot estaria la doble batalla que manté la direcció de Ciutadans amb el PP: per la crisi del partit a la Diputació d'Alacant i també pels òrgans consultius. I mentrestant, els socialistes no volen córrer riscos, ni en forma de declaracions; per això aquest dilluns han donat la callada per resposta.

També et pot interessar

stats