La investidura de Pedro Sánchez, en la premsa internacional

La gestió del bloqueig polític a Catalunya i la bel·ligerant oposició centren les publicacions dels països veïns sobre el nou govern de coalició.

Publicacions sobre la investidura de Pedro Sánchez en la premsa internacional
Publicacions sobre la investidura de Pedro Sánchez en la premsa internacional

Els governs de coalició són la tònica habitual en territori europeu des de fa dècades. En canvi, a Espanya han calgut dos intents en les urnes per a conformar un acord entre el Partit Socialista i Unides Podem, el primer govern entre aliats des del final de la dictadura. D’aquest escenari inèdit s’ha fet ressò la premsa dels països veïns, que ha valorat la investidura de Pedro Sánchez com a tancament de huit mesos de paràlisi política.

La premsa francesa destaca 

França ha coincidit a destacar el pacte del PSOE amb “l’esquerra radical” de Podem. “El minúscul marge obtingut suggereix una legislatura complicada per al socialista, al capdavant de la primera executiva de coalició del país des del final de la dictadura franquista el 1975”, apunten Le Figaro i Le Monde. Els rotatius destaquen el necessari suport d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per a la formació de govern, amb la condició de resoldre el conflicte català. Le Monde continua la crònica política mostrant sorpresa per l’actitud negociadora de Sánchez, que va arribar a afirmar que governar amb Podem “l’impediria dormir”.

Le Monde també es fa ressò de les crítiques de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) sobre unes mesures amb “efectes molt negatius en la creació d’ocupació”, malgrat que recentment ha mostrat la “total” col·laboració amb el nou govern de coalició.

Els reptes de Sánchez, vists des de Portugal

“Sí, es pot”, s’escoltava a l’hemicicle després de conéixer el resultat de la investidura. Però Diário de Notícias se centra en els principals desafiaments que afronta ara la nova executiva de Sánchez: gestionar un govern de coalició en minoria i tornar “el favor” a ERC. “A l’hora d’aprovar les lleis, Sánchez haurà de buscar acords amplis o afrontar negociacions llargues per a aconseguir suport”, argumenta el periòdic lusità. Fa un recorregut pels últims contratemps que travessa el juí del procés i deixa oberta la porta al desbloqueig.

Tant Diário de Notícias com Público recorren a un vocabulari bel·licista a l’hora de referir-se a l’oposició. “Camp de batalla” i “oposició extrema” són alguns dels qualificatius que usen per a fer referència als gests de PP, Ciutadans i la ultradreta Vox.

Les anècdotes del dia per al Regne Unit

Al Regne Unit, The Guardian defineix el govern del PSOE i Unides Podem com “l’aliança antiausteritat”. Contraposa l’obstinació del govern per mantindre la unitat territorial i la postura de diputats i diputades catalans als quals no els importa gens la governabilitat d’Espanya, en referència a les declaracions de la política Montserrat Bassa. Tampoc passa per alt la violència verbal que ha provocat l’acord, a més de les pressions patides pel líder de Terol Existeix, Tomás Guitarte.

La BBC, en canvi, se centra en les propostes del govern –l’augment dels impostos per a les grans fortunes, la derogació de la reforma laboral– i dona pas a les anècdotes de la jornada: l’emotiva presència de la diputada Aina Vidal, malalta de càncer; les acusacions “d’assetjament” d’Adriana Lastra, i els milers de correus perquè Guitarte retirara el suport a Sánchez.

“Fumata blanca” al govern, a Itàlia

Catalunya sobrepassa de nou les fronteres internacionals, amb les condicions d’ERC com una de les principals protagonistes dels articles sobre el nou govern. “La fumata blanca, prevista després de quatre eleccions anticipades en quatre anys, ha sigut possible gràcies a l’esquerra catalana d’ERC”, apunta Il messagero

A banda dels paràgrafs reservats al calendari català, que ocupen la major part de les publicacions, La Republicca destaca algunes propostes del nou govern de coalició, com ara pujar el salari mínim, majors garanties per a les pensions i la derogació d’alguns dels aspectes més controvertits de l’època de Mariano Rajoy, com la reforma laboral o la llei de seguretat dels ciutadans, coneguda com la llei mordassa.

També et pot interessar

stats