La interventora de l'Estat: Imelsa no podia contractar assessors i no hi ha proves que n'hi treballara cap

La pèrita, que va investigar l'empresa pública, ha declarat que tampoc no hi ha justificació per a les dietes ni les productivitats dels alts càrrecs

La interventora de l'Estat declara davant el tribunal
La interventora de l'Estat declara davant el tribunal / À Punt NTC

La interventora de l'Estat que va redactar l'informe sobre els contractes en Imelsa entre els anys 2007 i 2014 ha declarat que l'entitat de la Diputació de València "va incomplir la llei" perquè en aquells moments es prohibia a les empreses públiques tindre assessors. 

"En 35 anys auditant no he vist que els consellers tinguen assessors en els organismes autònoms de l'Administració General de l'Estat", ha afegit en la seua compareixença com a testimoni, a petició de Fiscalia Anticorrupció, en el juí pels treballadors 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa. 

Ha advertit, a més, que en la documentació facilitada per l'entitat no han trobat evidències que proven el treball de cap d'aquests assessors en la mercantil. La interventora ha afirmat que la contractació d'assessors existia des del 1998 abans de l'arribada de Marcos Benavent a la gerència —n'hi havia dos—, però es va disparar des de l'etapa del "ionqui dels diners".

Cessió il·legal de treballadors

A més ha exposat que a Imelsa s'incomplien els principis d'accés a l'ocupació pública, i que a l'entitat li faltava una relació de llocs de treball fins a finals del 2015, tot i que aquesta obligació figurava en els estatuts. "Si no tens això, no tens res", ha advertit la interventora, que ha recordat que la RLT és "importantíssima" per a la incorporació de plantilla, perquè justifica "la necessitat de la contractació, requisits i funcions que s'exerciran".

La testimoni també ha manifestat que l'empresa pública no podia cedir treballadors a una altra empresa de la Diputació de València, una pràctica que com s'ha vist en el juí, s'havia normalitzat. "L'Estatut dels Treballadors parla de cessió il·legal de treballadors", ha subratllat la interventora, que ha explicat que per aquesta possibilitat només és possible si s'autoritza en l'Estatut o, "almenys, en els contractes dels treballadors".

Cap justificació de productivitat ni dietes

De la investigació de l'empresa pública la va sorprendre tant o més el fet que la productivitat en l'empresa es concentrara "tant" en "determinades persones". Ha assenyalat que no hi havia "cap" documentació justificativa sobre avaluacions a alts directius que justificara aquests complements, com tampoc evidències documentals de les dietes que cobraven determinades persones com Benavent, l'exdirector financer Enrique Montblanc, i l'exresponsable de Recursos Humans en Imelsa María Escrihuela.

La causa que jutja l'Audiència de València correspon a les peces B i F del cas Imelsa, que suma 25 acusats. Entre les persones investigades hi ha l'expresident de la Diputació i del PP Alfonso Rus, l'exsecretari autonòmic d'Educació i exconseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla, l'exgerente d'Imelsa Marcos Benavent o l'exsubdelegat del govern a València amb el PSOE, Rafael Rubio.

També et pot interessar

stats