Interactiu | Què ha votat el teu veïnat en les eleccions municipals de València?

La ciutat es tenyeix de blau, només Benimaclet i el Carme resisteixen com a bastions de Ribó, i el suport a Sandra Gómez es queda arraconat a la perifèria 

Amb 36,5% dels vots, la victòria de María José Catalá, candidata del Partit Popular a l’alcaldia de València, ha sigut contundent. Més enllà del suport global que l'ha separada en més de dotze punts de Joan Ribó, líder de Compromís i segon candidat més votat, el mapa en detall evidencia que la futura alcaldessa ha conquerit majories en quasi tots els barris.

Canvi radical respecte a 2019

Quan desgranem els percentatges de vots per secció censal — una unitat territorial que aglutina els carrers d'entre 1.000 i 2.500 habitants, que a València representa zones més menudes que els barris— el panorama que trobem és ben diferent del de les passades eleccions municipals de l’any 2019, en què el suport a Ribó va dibuixar una mena de rosca taronja que només deixava fora el centre, el Pla del Real, l’Eixample i la zona d’Aragó. 

Les victòries per barris de la candidata socialista, Sandra Gómez, aleshores van concentrar-se fonamentalment als Poblats Marítims, Natzaret, Rascanya o Benicalap; un suport que enguany no ha canviat massa d’ubicació, però que també s’ha vist desplaçat per les majories dels votants populars i s’ha quedat acorralat només a xicotetes àrees. 

Ciutadans, que ha quedat sense representació en les eleccions celebrades aquest 28 de maig, va ser capaç d’arrapar majories a la zona de la Ciutat de les Arts i l’extrem oest de la ciutat.

Català assoleix majories per tota la ciutat

Els barris valencians, amb poques excepcions, han tornat a donar el suport al Partit Popular després de huit anys, però allà on es concentren les rendes més elevades de València és on continuen arreplegant les majories més clares. 

Els percentatges de vots més alts coincideixen amb les meses electorals ubicades en les proximitats del carrer Colom (amb percentatges de vots al Partit Popular que arriben a 73%), el Pla del Real (fins al 71%), l’Eixample (entre el 50% i el 70%) o els vessants del jardí del Túria (entre el 50% i el 60%).

La proporció de vots que han anat a parar a Catalá ha pujat de manera generalitzada respecte a les passades eleccions. De fet, en cap de les seccions censals on va guanyar la candidatura popular l’any 2019 es va superar el 55% dels vots. 

Benimaclet i el Carme: els últims bastions de Compromís

Ribó ha perdut bona part de les majories que van avalar la segona legislatura de l’alcalde l’any 2019. Però el seu lideratge s’ha mantingut de manera contundent en dos barris de la ciutat. Al Carme, Compromís ha sigut la força més votada amb una forqueta entre el 30% i el 47% dels vots. D’altra banda, destaca l’homogeneïtat de majories a Benimaclet, amb percentatges que van des del 28 al 39% per a la formació taronja. 

Encara que de manera menys contundent, el suport a la candidatura de Ribó s’ha repetit a altres punts de la ciutat, especialment a Russafa, amb un percentatge de vots pròxim al 40%, i al Cabanyal, amb seccions que ronden el 30% de les paperetes. Ribó també ha obtingut més vots que la resta de candidatures a punts de Camins al Grau (al voltant del 30%), Ciutat Fallera (28%), Patraix (30%) o Malilla (31%). 

El suport a Sandra Gómez només resisteix en punts de la perifèria

Les seccions que ja es van tenyir de roig l’any 2019 als Poblats Marítims, districte insígnia per a Gómez, han sigut un dels punts on el suport socialista millor ha resistit l’envit de la dreta. El percentatge de vot socialista en aquestes meses electorals s’ha quedat entre el 26 i 33%. 

La resta del mapa només deixa pinzellades roges arraconades fonamentalment en barris de la perifèria, com ara Benimàmet (entre el 31% i el 35%), Sant Marcel·lí (entre un 27% i un 36% de vot socialista), Sant Isidre (26%), La Fontsanta (entre el 27% i el 30%), Rascanya (entre 29% i 36%) o Na Rovella (27%).

Les diferències entre el vot local i l'autonòmic

Desplaça la barra vertical per comparar com ha canviat el vot en les eleccions a les Corts i les locals. A l'esquerra, el vot en les municipals. A la dreta, el de les autonòmiques. Benimaclet i el Cabanyal són dos dels barris on més ha canviat el vot.

També et pot interessar

stats