Interactiu | Què ha votat el teu veïnat en les eleccions municipals d’Alacant?

Els populars amplien la majoria a la ciutat i només alguns barris del nord es mantenen en mans dels socialistes 

El Partit Popular ha millorat els seus resultats a Alacant i s’ha quedat a només un regidor de la majoria absoluta, però l'actual alcalde Luis Barcala podria continuar governant la ciutat, aquesta vegada en solitari perquè l’esquerra no suma prou regidors per a arribar als quinze que marquen la majoria. A més, Barcala té l’opció de pactar amb Vox, que ha duplicat la seua representació en la corporació municipal, en obtindre quatre regidors. 

Quant al bloc d’esquerra, el PSPV-PSOE ha perdut un regidor, Compromís ha mantingut els seus dos i Unides Podem - Esquerra Unida n’ha obtingut un. D’altra banda, Ciutadans ha quedat fora de la corporació municipal. 

Un equilibri de forces que s’observa clarament en el mapa següent, que mostra els partits que més vots han assolit en cada secció censal —una unitat territorial que aglutina els carrers de 1.000 a 2.500 habitants— i que està majoritàriament tintat de blau. Una altra de les conclusions que s’aprecien a simple vista és que a Alacant regna el bipartidisme, ja que només el PSPV-PSOE i el PP han aconseguit ser els partits amb més vots en cada secció.

El PP esborra el PSPV-PSOE del mapa

Respecte a les eleccions del 2019, el PSPV-PSOE ha perdut tot l’extraradi de la ciutat i gran part de l’interior de Via Parc, ja que en barris com ara Campoamor, el Tossal Alt, les Carolines Baixes o Sant Antoni van ser la força majoritària en totes o quasi totes les seccions. Així mateix, han perdut l’hegemonia als barris del nord, on només la mantenen en Mare de Déu del Remei, Colònia Requena o Joan XXIII. La seua candidata, Ana Barceló, tampoc ha aconseguit retindre el vot dels barris al sud de la part exterior de Via Parc com la Florida o Sant Gabriel, on només han mantingut alguns districtes aïllats i mai sobrepassant el 30% dels vots. 

Per contra, el Partit Popular, no només ha arrabassat tots aquests barris al PSPV-PSOE i s’ha mantingut com a primera força en aquells en els quals ja havia obtingut la majoria dels vots el 2019, sinó que en algunes zones encara ha obtingut un percentatge major dels vots. És el cas de la zona del Cap de l’Horta, on s’ha passat d’uns percentatges que s'acostaven al 40% dels vots, a fregar el 60%. També al centre de la ciutat i la façana marítima en general la proposta de Luis Barcala ha millorat molt els seus resultats. Així a Port ha pujat d’un 46% a un 53% dels vots i al barri del Mercat ha passat de tindre entre el 28% i el 38% de les paperetes a obtindre’n entre el 47% i el 57%, mentre que a les seccions de la Goteta, la Pedrera i l’Albufereta ha arribat al 48%, 39% i 44%, respectivament, enfront del 36%, 30% i 31% de 2019. 

Els barris amb rendes més baixes, l’últim bastió de l’esquerra

El PP ha sigut la força més votada pràcticament a totes les seccions censals de la ciutat, però el PSPV-PSOE s’ha mantingut com a força més votada principalment a la zona nord del municipi, on també es concentren els barris amb una renda per càpita més baixa, com ara Colònia Requena, Mare de Déu del Carme, Joan XXIII. I en algunes seccions al nord de la part interior de la Via Parc, on les rendes també són de les més baixes. Així mateix, el partit liderat per Ana Barceló també ha sigut el més votat a la part sud al voltant de la circumval·lació, com ara la part nord de la Florida Alta i la sud de la Florida Baixa, i algunes seccions soltes dels barris del Tossal, Sant Blai i Benalua. En aquestes seccions censals les rendes no són tan baixes com en la part nord de la ciutat, però estan lluny de les zones de la ciutat amb més ingressos. 

Precisament als barris d’Alacant on es concentren les rendes més altes de la ciutat és on el Partit Popular ha obtingut els millors resultats —els que són de color blau més fosc al mapa— fregant i, en molts casos, sobrepassant el 50% dels vots. Es tracta de la façana marítima, especialment la zona del Cap de l’Horta, així com els barris cèntrics de la ciutat, les façanes més litorals de l’Esplanada i la Rambleta, i la zona del port. 

També et pot interessar

stats