Innovació augmenta un 115% el pressupost per a afavorir el retorn del talent

L’àrea que dirigeix Carolina Pascual tindrà 929 milions d’euros per a 2020, amb una ferma aposta per l’educació superior.

La consellera Carolina Pascual durant la compareixença
La consellera Carolina Pascual durant la compareixença / @GVAinnova

“Les pensions del demà es pagaran amb els retorns d’inversió en recerca i desenvolupament de hui”, ha sentenciat la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, durant la presentació dels pressupostos de 2020 a les Corts. L’àrea que dirigeix des d’Alacant disposarà de 929 milions d’euros amb una ferma aposta per l’educació superior, a més de desplegar diverses línies d’ajuda com ara 7,1 milions –un 115% més que el 2019– per al pla de retorn del talent.

“Hem d’afavorir el retorn, la retenció i l’atracció del talent per a la seua incorporació a les universitats públiques, els centres d’investigació i el teixit productiu de la Comunitat Valenciana”, ha explicat Pascual. I precisament sobre innovació s’ha assentat el discurs de la consellera, qui ha alertat que a més de l’emergència climàtica, “hi ha una emergència tecnològica”.

L’àrea de ciència i innovació té un lloc destacat en els fons del Consell, amb 60,7 milions d’euros (un 4,2% més), entre els quals s’injectaran 32,5 milions a diversos programes d’ajudes en recerca i desenvolupament (R D) i i 15 milions per al finançament d’infraestructures i equipament científic. “El desenvolupament de projectes d’innovació genera riquesa, fomenta la creació d’empreses innovadores, l’ocupació d’alta qualificació i la competitivitat empresarial”, ha expressat.

La transferència de coneixements des de les universitats

El teixit productiu i la societat valenciana es nodreixen del coneixement que naix dels centres universitaris. Per això, la conselleria ha destinat un total de 825,6 milions d’euros per a l’educació superior –davant els 823,3 de 2019–. “A pesar de la falta de pressupostos generals de l’estat, la conselleria fa una aposta ferma per les universitats”, ha expressat als Palau dels Borja.

Pascual ha desgranat les xifres d’aquest departament, entre les quals destaca 30,8 milions d’euros per a beques, quasi mig milió en ajudes de transport i 600.000 euros per a programes Erasmus. D’altra banda, ha recordat que el govern del Botànic va congelar la pujada de les taxes universitàries, per la qual cosa ha reservat 21 milions d’euros per a compensar als centres aquesta disminució d’ingressos.

Per a l’etapa professional posterior, es destinaran 1,4 milions d’euros per a fomentar l’ocupació de joves inscrits en el programa de garantia juvenil, que en la primera convocatòria ha registrat 60 nous contractes de treball.

L’Agencia Valenciana d’Innovació destina mig milió a la cirurgia robòtica

Pascual ha ressaltat l’increment de la partida dirigida a l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI), que amb 2,43 milions addicionals tindrà un pressupost de 27,14 milions d’euros. “El nombre de sol·licituds rebudes per a concurrència competitiva ha augmentat un 166% enguany”, ha justificat Pascual. Entre les línies d’ajuda, s’assignarà mig milió d’euros per a projectes amb cirurgia robòtica, en un conveni amb l’Hospital General de València.

Així mateix, s’impulsarà un acord de 150.000 euros amb l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, una dada especialment significativa ja que, des de l'u de gener, València ostentarà el distintiu de capital mundial del disseny.

També et pot interessar

stats