Illueca: "Volem imposar un canvi estructural, amb supermercats públics de la Generalitat"

Preguntat per la indústria fotovoltaica, el candidat d'Unides Podem - Esquerra Unida ha titlat de "desplegament irracional" les plaques fotovoltaiques

Héctor Illueca candidat d'Unides Podem - Esquerra Unida / À Punt NTC

El candidat d'Unides Podem - Esquerra Unida a la presidència de la Generalitat, Héctor Illueca, ha defensat aquest dilluns, en la primera entrevista que organitza À Punt als candidats a la presidència de la Generalitat, que "el govern ha de limitar el preu dels aliments" i ha proposat la creació d’una empresa pública “que es dedique a la distribució d’aliments", assegurant que aquesta generaria "un circuit alternatiu al voltant de la producció local". Illueca ha descrit com "ferotge" la reacció d’alguns sectors a la seua proposta, però recorda que va ocórrer el mateix amb la intervenció del preu del gas. “Resoldrà les necessitats bàsiques de la població, i això és el que ens importa”, ha apuntat. 

Preguntat per quina serà la primera mesura que durà endavant si arriba a la presidència de la Generalitat, el candidat ha deixat clar que es basarà en tres accions al voltant de l’habitatge: limitaria el preu del lloguer, aplicaria la llei estatal de vivenda “fins a les últimes conseqüències” i limitaria també el nombre d’habitatges turístics al 2% en zones tensades, afavorint l’accés especialment als més joves. El candidat ha defensat el seu treball com a conseller d’Habitatge, aconseguint, diu, que la seua gestió siga una “referència” per al conjunt de l’Estat. Així, ha recordat les negociacions amb la Sareb i la promoció pública de l’habitatge "després de dècades", amb un pla de barris "més ambiciós". "En aquest àmbit les necessitats són dramàtiques i tot el que fem sembla poc, però anem per bon camí", ha afirmat. 

Sobre la indústria fotovoltaica, Illueca ha titlat de "desplegament irracional" la irrupció de les plaques al llarg del territori valencià. En aquest sentit, ha apuntat que es corre el risc d’unflar “una nova bombolla especulativa”, tal com va ocórrer amb el mercat immobiliari que, a més, suposarà la destrucció de les activitats econòmiques locals i posa en risc els hàbitats de moles espècies protegides. 

Al llarg de l’entrevista Illueca també ha aprofitat per a fer les seues propostes sobre fiscalitat i ocupació. Ha valorat positivament la reforma fiscal del govern valencià, encara que ha criticat que el PSPV-PSOE “s’alineara” amb PP, Ciutadans i Vox —i amb el rebuig de Compromís i Unides Podem— en la rebaixa de l’impost de successions. “Reclamarem al govern espanyol que integre en la base tributària sectors que estan exclosos. Tots sabem que hi ha gent que no paga impostos”, ha afegit. Així mateix, ha afegit que cal reforçar l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat), per a poder assistir la “xacra” que suposen els accidents laborals. 

Finalment, també ha recordat alguns dels pilars del seu programa, com és la ferma oposició a l’ampliació del port de València, una mirada “a llarg termini” en la gestió de l’aigua amb alternatives com la dessalinització, la professionalització dels llocs directius en els hospitals i una ampliació dels recursos en aquests centres sanitaris perquè tots els professionals tinguen els recursos necessaris.  

També et pot interessar

stats