Illa assegura que Sanitat va comprar el material anticovid a la meitat de preu que la Comunitat de Madrid

Un document constata que el govern espanyol va adquirir mascaretes a una mitjana de 0,42 euros, mentre que Madrid ho va fer per 0,82 euros

L'exministre de Sanitat i líder del PSC, Salvador Illa, en la comissió d'investigació
L'exministre de Sanitat i líder del PSC, Salvador Illa, en la comissió d'investigació / Fernando Sánchez (Europa Press)

El que va ser ministre de Sanitat durant els mesos de la pandèmia de coronavirus, el socialista Salvador Illa, ha assegurat este dilluns en el Congrés que el Ministeri va comprar el material anticovid a un preu la meitat de barat del que pagà la Comunitat de Madrid, governada per la popular Isabel Díaz Ayuso.

En la comissió d'investigació sobre els contractes d'emergència, a instàncies del portaveu socialista Juan Antonio González Gracia, l'exministre ha fet una comparativa de preus entre el que van pagar Sanitat i la Comunitat de Madrid. Segons ha dit, el Ministeri va comprar les mascaretes quirúrgiques a una mitjana de 0,42 euros la unitat, mentre que Madrid va pagar una mitjana ponderada 0,82 euros, i fins i tot quan es va posar com a preu màxim de venda al públic de 0,96 euros per unitat, Madrid va fer compres per damunt d'eixe límit per a atendre la demanda.

En el cas de les mascaretes FFP2, el Ministeri va comprar la unitat a una mitjana de 2,23 euros, mentre que el preu mitjà de Madrid va ser de 4,91 euros. En guants de nitril, Sanitat va pagar al març i l'abril una mitjana de 0,06 euros la unitat, mentre que la comunitat autònoma governada per Ayuso, de maig a octubre, "malgrat la millora de la situació", va arribar a pagar 13 cèntims, "més del doble".

Així consta en el document Las compras de material sanitario por el Ministerio de Sanidad durante la pandemia por covid-19, que Illa ha traslladat a la comissió del Congrés que investiga el cas Koldo i presumptes irregularitats en els contractes sanitaris durant la covid-19. 

El PSOE ha posat de manifest la comparació després que el portaveu del PP, Elías Bendodo, ha dit uns minuts abans que Sanitat "va pagar un 30% més pel mateix respirador que la Comunitat de Madrid". "Vosté va pagar 7.260 per cada respirador i, onze dies després, la Comunitat de Madrid va comprar els mateixos respiradors a 5.620 euros", ha postil·lat, deduint que va haver-hi huit milions d'euros en comissions, fet que Illa ha negat categòricament. El fet que el PSOE haguera forçat eixa comparativa i que el ministre tinguera preparada la resposta i per escrit ha cridat l'atenció al portaveu de Vox, Carlos Flores, que ha preguntat si tot estava preparat.

En la compareixença, Illa també ha dit que les comunitats autònomes no necessitaven el permís del Ministeri de Sanitat per a fer compres de material anticovid, i de fet el govern espanyol va aprovar un fons especial de mil milions per a atendre les despeses de les comunitats, dels quals 300 milions van ser transferits directament als executius autonòmics per a atendre les pròpies necessitats.

També et pot interessar

stats