Les comissions sobre les mascaretes arranquen amb l’interrogatori a Koldo al Senat i Illa al Congrés

No es descarta que l’exassessor d’Ábalos s’aculla al dret a no declarar per a evitar comprometre la seua declaració judicial

Imatge d'arxiu de Koldo García
Koldo García, exassessor d'Ábalos, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Koldo García Izaguirre, l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos en Foment que dona nom a la trama de cobrament de comissions per l'obtenció de contractes públics, compareix este dilluns al Senat. Al Congrés també s’avança en les comissions d’investigació sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia amb la compareixença de l’exministre de Sanitat i actual candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa.

Després de diversos intents infructuosos, la cambra alta va localitzar García Izaguirre dijous. A les onze del matí, Koldo García haurà de presentar-se davant la comissió del Senat. Ara bé, donat que està investigat per l’Audiència Nacional, no té obligació de respondre als grups parlamentaris.

Per tant, es preveu que s'aculla al dret de guardar silenci per a preservar la seua estratègia de defensa i no comprometre les seues declaracions judicials, però encara que ho faça, els portaveus dels diferents grups podran plantejar-li les preguntes que estimen oportunes en el temps que tenen assignat.

Mentre Koldo García compareix al Senat, al Congrés ho farà la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, que fa dos setmanes ja va acudir a la cambra per a exposar el resultat de les set fiscalitzacions que ha fet este òrgan sobre els contractes d'emergència per a la compra de material anticovid subscrits el 2020 per diferents ministeris, comunitats, empreses públiques i organismes autònoms.

L'ens va detectar empreses que van copar contractes, retards en l'execució d'alguns d'estos i defectes en la motivació de la urgència d'estos, assumptes pels quals els diferents grups podran preguntar a la màxima responsable. El tribunal va fer fiscalitzacions específiques sobre els ministeris de Foment, on treballava Koldo, i de Sanitat, que en va signar la majoria.

La comissió del Congrés rebrà, ja de vesprada, Illa, que té cita al Senat d’ací a dos dies. El seu ministeri va tancar el gruix dels contractes adjudicats analitzats pel Tribunal de Comptes, per valor de 513 milions d'euros.

També et pot interessar

stats