Hisenda invertirà la tercera part del pressupost, 149,2 milions, per a digitalitzar l’administració valenciana
El conseller Vicent Soler ha detallat el pressupost per a 2020 d’Hisenda (337 milions) i Presidència de la Generalitat (213).
La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic gestionarà un pressupost de 337 milions al 2020, un 1,9% més que en l’exercici anterior, i dedicarà la tercera part d’aquesta dotació ꟷ149,2 milionsꟷ a iniciatives per a digitalitzar l’administració valenciana. Així ho ha explicat aquest dimecres el cap del departament, Vicent Soler, en la comissió parlamentària per a detallar els comptes públics. L'oposició ha valorat els comptes, que ha qualifitcat d'irresponsables i ficticis, i ha criticat que el deute és la partida pressupostària que més ha crescut a la conselleria.
Entre aquests projectes tecnològics figuren la millora dels softwares i sistemes d’informació i comunicació de les conselleries, la renovació de la xarxa de TDT o la inversió en TIC aplicades a l’educació. Unes línies d’acció que, segons ha recordat Soler, són susceptibles de finançar-se també amb fons Feder europeus, que cobririen part de la inversió de la Generalitat.
El conseller d’Hisenda també ha destacat altres línies d’acció del departament, com la dotació de 17 milions per ajudes empresarials per a sufragar iniciatives dirigides a transformar el teixit productiu cap a una “economia del coneixement”; línies de crèdit a tipus subvencionat per a projectes d’emprenedoria; o la modernització de l’Agència Tributària Valenciana, per a la qual es destinen 53,4 milions, la mateixa quantitat que fa un any.
213 milions per a Presidència, Turisme i les entitats locals
Soler també ha detallat els pressupostos de la Conselleria de Presidència, a la qual s’han destinat 213,4 milions, un 1,5% més. El pressupost es reparteix en dos grans línies d’acció: la cooperació municipal i la promoció turística. En la primera destaca la reserva de 40 milions per al fons de cooperació municipal ꟷl’instrument per a finançar les entitats localsꟷ polítiques d’impuls a les mancomunitats; i projectes supracomarcals, com la instal·lació de 120 caixers automàtics (1,2 milions) en zones afectades pel despoblament.
D’altra banda, la Secretaria Autonòmica de Turisme rebrà 63,3 milions, un 1,9% més que fa un any. Bona part d’aquest pressupost es dedicarà al posicionament i la promoció turística de la marca Comunitat Valenciana i el seus atractius en el mercat internacional ꟷamb una especial atenció al britànicꟷ, la correcció de distorsions relacionades amb el Brexit i la promoció d’iniciatives turístiques innovadores i sostenibles. D’aquest pressupost, es reservaran tres milions d’euros per a facilitar noves rutes a l’aeroport de Castelló perquè “deixe de ser l’aeroport del iaio i es transforme en una autèntica infraestructura turística”, segons ha explicat Soler.