Hisenda garanteix la liquiditat del Consell per a abordar l’etapa posterior a la crisi sanitària
Vicent Soler defén en la Diputació Permanent de les Corts les actuacions de la seua àrea durant l’estat d’alarma.
La pandèmia ha obligat a multiplicar esforços en el si del govern valencià, el qual garanteix la liquididat dels fons per a fer front a un futur sotmés al colp de l’economia. “El món no s’acaba l’1 de juliol, no tenim ni idea de com evolucionarà el virus i hem d’estar preparats”, ha alertat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, que ha defés la gestió realitzada per la seua àrea durant l’estat d’alarma.
Soler ha detallat que als 72 milions addicionals destinats a sanitat, serveis socials i ajudes al lloguer de vivendes, entre altres, esperen el fons no reemborsable de 16.000 milions anunciat recentment pel govern espanyol i que es repartirà a les autonomies seguint criteris de població “afectada i protegible”. “Per primera vegada, són fons que no s’han de tornar i els criteris de repartiment no segueixen una complexa lògica, sinó que és la població”, ha asseverat el conseller.
Al responsable d’Hisenda no li han faltat moments per a recordar l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, sobre tot davant aquesta situació d’emergència i de cara a preparar la recuperació de l’economia. “Som l’autonomia pitjor finançada d’Espanya. Però tot i que l’infrafinançment és un problema estructural, estem en condicions de garantir un escenari de liquiditat adequat durant aquests mesos en actuacions d’emergència i pagament a pimes i proveïdors”, ha destacat.
L’atenció sanitària centra la inversió més elevada
En la compareixença de la Diputació Permanent, el conseller ha desgranat les principals partides posades en marxa pel consell durant la crisi. Del conjunt d’actuacions, l’atenció sanitària ha centrat la inversió més elevada: 152 milions d’un total de 363, vora un 40% del total. La major partida se l’ha endut l’equipament, amb un total de 98,5 milions, 35 milions s’han destinat per a reforçar el personal sanitari i 4,8 per a la construcció dels hospitals campanya. El segon bloc d’ajudes l’ha liderat l’impuls a l’activitat econòmica amb 130 milions d’euros, principalment les ajudes a autònoms i les persones de rendes baixes afectades per un ERTO o una reducció de jornada laboral. En matèria d’inclusió i cooperació, s’han injectat 48 milions que s’han destinat sobretot al suplement de la renda valenciana d’inclusió, i l’àmbit educatiu ha rebut més de 26 milions per a pal·liar les conseqüències del confinament, com per exemple la dotació de 14.000 tauletes i 650 routers per a persones amb pocs recursos o persones que pateixen la bretxa digital.
Reestructuració dels fons europeus
Les dotacions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i els fons socials europeus podran reestructurar-se per a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària. “Europa no ha donat més fons, però ha permés reprogramar allò que no estava executat”, ha explicat el líder d’Hisenda. Soler ha especificat que la partida restant d’aquestes dotacions, que ronda els 222 milions d’euros, es destinarà a despeses sanitàries, suport a empreses i autònoms i al foment del teletreball. Així mateix, ha explicat que la Conselleria treballa actualment en una plataforma en línia perquè les xicotetes i mitjanes empreses i el personal autònom tinga accés a la informació de totes les ajudes de la Generalitat encetades en el marc de la Covid-19.