Hisenda comunica a les comunitats autònomes els nous objectius de dèficit
La Comunitat Valenciana reivindicarà el dèficit asimètric i la reforma del finançament en el Consell de Política Fiscal i Financera.
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, traslladarà aquest divendres a les comunitats autònomes els objectius de dèficit i deute públic en el Consell de Política Fiscal i Financera, que no es reuneix des del 2018.
La trobada estarà marcada per les denúncies i queixes de les comunitats autònomes per l'IVA autonòmic del 2017 i la reforma del finançament autonòmic. La posició de la Comunitat Valenciana és clara sobre el tema i vol reivindicar una vegada més davant el Consell de Política Fiscal que s'aborde ja el canvi de la llei.
La Generalitat reivindicarà el dèficit asimètric en el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà el divendres. Aquest és l’acord a què s’ha arribat després de la comissió mixta celebrada entre els grups parlamentaris amb representació a les Corts i el Consell.
L'actualització del sistema de finançament està pendent des de 2014. Ha de dur-se a terme mitjançant negociació amb les 15 comunitats del règim comú, inclosa Catalunya, que no enviarà un conseller a la reunió. Està per veure si l'executiu està disposat a negociar una reforma sense participació catalana, si la resta d'autonomies acceptarien una hipotètica bilateralitat amb Catalunya o si finalment la Generalitat catalana se sumarà als treballs.
Nova senda d'estabilitat amb els objectius de dèficit i deute públic
Els consellers d'Economia i Hisenda han sigut convocats a la reunió a les 16:30 hores a la seu del Ministeri d'Hisenda, a Madrid, on se'ls presentarà la nova senda d'estabilitat amb els objectius de dèficit i deute públic i l'esforç fiscal de cada administració per als exercicis 2020, 2021 i 2022.
L'objectiu autonòmic previst inicialment pel govern de Sánchez és d'un dèficit d'una dècima del PIB enguany, i que les regions aconseguisquen estabilitat pressupostària l'any que ve.
Sostre de despesa
Després de l'aprovació de la senda, el govern aprovarà a posteriori en el Consell de Ministres el límit de despesa no financera, conegut com a sostre de despesa, per a posteriorment presentar-lo al costat de la senda amb els nous objectius de dèficit i deute de les administracions al Congrés dels Diputats i el Senat, on haurà d'aconseguir el suport suficient per al seu vistiplau.
Si finalment aconsegueix el suport al sostre de despesa i a la senda de dèficit i deute, l'executiu presentarà el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2020.