Hervé Falciani: En altres països “ni es parla” de corrupció

L’assessor en temes d’antifrau ha sigut una de les veus protagonistes de ‘La qüestió’, el programa d’anàlisi de la televisió d’À Punt.

Hervé Falciani: En altres països “ni es parla” de corrupció
Hervé Falciani: En altres països “ni es parla” de corrupció

En altres països “ni es parla de corrupció”, ni es fan “les milers d’investigacions” obertes que hi ha a Espanya. Així de contundent s’ha manifestat Hervé Falciani, l’informàtic i extreballador del banc HSBC responsable de la filtració de la llista d’evasors que du el seu nom, aquest divendres en La qüestió. El programa de reflexió de la televisió d’À Punt ha tractat el tema de la corrupció i ha repassat els diferents casos investigats aquests últims anys a la Comunitat Valenciana. 

Falciani ha defés que “amb el nostre enfocament local, en veiem el costat fosc i oblidem tots els esforços que s’han posat en marxa aquests últims anys” en la lluita contra la corrupció a Espanya. L’informàtic, que ja ha evitat l’extradició a Suïssa dues vegades, l’última al setembre passat, ha establit, precisament, la seua residència a la Comunitat Valenciana i treballa com a assessor en temes de frau i sostenibilitat. 

Falciani ha estat acompanyat a la taula pel director de l’Agència Antifrau de la Comunitat Valenciana, Joan Llinares, amb qui l’assessor italofrancés col·labora en un projecte anticorrupció. Llinares ha fet un repàs dels àmbits a què es refereixen la majoria de les denúncies que han arribat fins ara a l’agència, creada en 2016 : contractació pública, gestió de personal, concessions públiques, urbanisme, subvencions públiques i gestió del patrimoni, i ha destacat el fet que “hi ha peticions que venen de les mateixes administracions”, fonamentalment, en la gestió de subvencions. 

Les conseqüències de denunciar

Una bona part de l’atenció del programa ha estat centrada en les persones que denuncien la corrupció i que fan possible que aquesta siga perseguida. Així, per l’estudi de La qüestió han passat José Manuel Sansalvador, empresari madrileny que testifica de manera voluntària en el cas de la Fórmula 1 el cas de la Fórmula 1; José Luis Peñas, qui va donar la primera veu d’alarma del cas Gürtel  i va portar a la justícia dos anys de converses gravades amb el líder de la trama; o Rosa Pérez Garijo, coordinadora general d’Esquerra Unida i responsable d’iniciar el que després es va convertir en l’operació Taula .

També et pot interessar

stats