La Guàrdia Urbana de Barcelona xifra en un milió de persones els assistents a la manifestació de l’11 de Setembre

L'avinguda Diagonal ha començat a omplir-se unes hores abans de les 17.14, l'hora en què s'ha produït l'onada sonora.

La Guàrdia Urbana de Barcelona xifra en un milió de persones els assistents a la manifestació de l’11 de Setembre
La Guàrdia Urbana de Barcelona xifra en un milió de persones els assistents a la manifestació de l’11 de Setembre

L'Assemblea Nacional Catalana ha dissenyat una onada sonora que ha recorregut els sis quilòmetres de l'avinguda Diagonal de Barcelona per a reivindicar la independència i la llibertat dels polítics presos. L’aplicació del 155 i l’exili o l’empresonament de polítics i activistes han marcat el tots els actes de la vesprada. La Guàrdia Urbana ha donat la xifra d’un milió d’assistents. La Delegació del Govern a Catalunya ha renunciat a donar-ne un nombre. 

 Derrocar un mur amb un crit 

L'actor Toni Albà ha estat el mestre de cerimònies de l'acte que ha partit d'un gran silenci  per a passar a l'emissió de crits d'independència i de tot tipus de sons i músiques que havien d'arribar fins al final de la concentració per a esbucar un mur de manera simbòlica. 

​La  concentració de l'11 de Setembre d'enguany ha comptat, de manera excepcional, amb una fila zero formada per familiars dels exconsellers i de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Precisament, els polítics, els membres dels CDR o el raper Valtònyc han estat els protagonistes absents dels diferents parlaments. Han pres la paraula els advocats internacionals dels presos, el president de  l’Associació de Municipis per la Independència o la mare d’Adrià Carrasco, el jove dels Comitès de Defensa de la República exiliat a Brussel·les.  

Marcel Mauri, el vicepresident d’Òmnium Cultural, ha criticat durament l’actuació de la policia l’1 d’octubre passat i ha apel·lat a Pedro Sánchez perquè reconega que l’estat ha reprimit la pròpia ciutadania. En nom de Jordi Cuixart ha proclamat: "Lluitem per un país on ningú no puga acabar a la presó per defensar de manera pacífica els seus ideals’. 

Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, fent referència a la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre, ha acusat l’estat de ser capaç de convertir un dret en un delicte. Paluzie ha demanat al govern de Catalunya que no canvie ara de discurs, que no malbarate el que s’ha aconseguit. També ha demanat unitat a l’exili. 

​ Puigdemont i Valtònyc, junts a Brussel·les 

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha seguit els actes de la Diada des de la seua residència a Waterloo. L’han acompanyat el raper Valtònyc i un grup de catalanes i catalans residents a Brussel·les. 

 

Ambient festiu i reivindicatiu 

 

Des d'unes hores abans de l'inici d'aquest acte reivindicatiu, desenes de milers de persones ja omplien l'avinguda Diagonal de Barcelona des de la plaça de les Glòries fins al Palau Reial i els carrers adjacents. L'ambient ha sigut festiu, però també reivindicatiu. Colles de castellers, gegants, capgrossos i altres manifestacions del folklore popular han amenitzat l'espera dels assistents. Els crits més escoltats han sigut els que feien referència a la independència. S'han fet crits contra el govern central, contra el 155 i a favor de l'alliberament dels presos. El color predominant d'aquesta concentració ha sigut el corall, que és el de la samarreta commemorativa dissenyada per l'ANC. La majoria dels manifestants portaven banderes estelades o fotografies dels polítics empresonats. 

L' acte central de la Diada l'ha convocat l'Assemblea Nacional Catalana i ha comptat amb la participació dels partits independentistes. Ni el PSC, ni el Partit Popular ni Ciutadans han volgut participar-hi. 

També et pot interessar

stats