La Guàrdia Civil no troba indicis de delicte en l'actuació de Begoña Gómez

L'UCO envia al jutge que investiga l'esposa de Pedro Sánchez, per delictes de corrupció en els negocis i tràfic d'influències, un informe sense identificar proves

Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu
Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu / Gustavo Valiente (Europa Press)

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil no ha trobat indicis del delicte de tràfic d'influències denunciat a l'abril pel pseudosindicat Manos Limpias en relació amb els treballs duts a terme per Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons publica este dimarts el diari El País.

En un informe enviat al jutge Juan Carlos Peinado, que va obrir diligències contra Gómez després de la denúncia de Manos Limpias, l'UCO no troba que l'esposa del mandatari espanyol tinguera alguna influència en el rescat de l'aerolínia Air Europa ni tampoc en els concursos convocats per Red.es per a diversos plans de formació en noves tecnologies, informa el periòdic.

La Guàrdia Civil ha analitzat al detall les ajudes públiques que, segons la denúncia, van rebre dos empreses per la suposada mediació de Begoña Gómez. D'una banda, el rescat d'Air Europa pel Consell de Ministres, per valor de 450 milions d'euros. En segon lloc, les ajudes de Red.es —ens dependent aleshores del Ministeri d'Economia— a Innova Next. Esta empresa és propietat de Juan Carlos Barrabés, professor del màster de la càtedra de la Universitat Complutense que codirigia l'al·ludida.

Segons El País, que cita fonts coneixedores de l'informe que ha arribat al jutjat 41 de Madrid, l'UCO no ha pogut comprovar ni té dades que permeten acreditar la influència de Gómez en el rescat milionari que el govern espanyol va realitzar a Air Europa el 2020, just després de l'esclat de la pandèmia.

Quant a Barrabés, l'institut armat assegura no haver trobat cap vinculació entre la parella de Sánchez i els membres de la mesa de contractació de Red.es que va adjudicar dos contractes a la firma Innova Next. La Guàrdia Civil ressenya també que Gómez no ha rebut cap subvenció pública, segons la informació arreplegada en la Base de dades Nacional de Subvencions.

El 23 d'abril, el jutge Juan Carlos Peinado va activar una investigació contra Begoña Sánchez després d'admetre a tràmit una querella de Manos Limpias basada en retalls de premsa procedents de diversos mitjans de comunicació, dels quals alguns s'han acreditat ja com a informacions falses. L'instructor, que tracta d'esclarir presumptes delictes de corrupció en els negocis i tràfic d'influències, va encarregar a l'UCO un informe al voltant de les dos suposades operacions que la denuncia posa sota la lupa en considerar que hi havia influït la sospitosa. Una tesi que ara el cos especialitzat descarta per falta d'indicis.

També et pot interessar

stats