El govern espanyol convocarà 11.112 places en formació sanitària especialitzada per al 2023

Són un total de 3.000 places més i suposa un 38% d’increment des que el govern de Pedro Sánchez va arribar al palau de La Moncloa fa poc més de quatre anys

EuropaPress 4585759 ministra sanidad carolina darias ofrece rueda prensa informar asuntos
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa / Ricardo Rubio (Europa Press)

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el govern espanyol convocarà un total d'11.112 places en formació sanitària especialitzada (FSE) per al 2023. Es tracta de l'oferta més gran de la història del Sistema Nacional de Salut i supera el rècord anterior per quart any consecutiu.

Així ho ha destacat la ministra en roda de premsa aquest dimecres després de les reunions del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Aquesta convocatòria suposa un 38% d'increment, unes 3.000 places més, des que el govern de Pedro Sánchez va arribar al palau de La Moncloa fa un poc més de quatre anys. "Són dades que posen de manifest el compromís ferm del Govern amb la millora del sistema de FSE", ha comentat la ministra.

Les places, convocades per especialitat

Concretament, 8.503 places seran per a metges interns residents (MIR), que augmenten un 4%; 1.953 per a infermers (EIR), amb un 7% d'increment; 227 per a psicologia, amb un 11% més i 60 per a biologia, que suposa un augment del 30%. Quant a les places de farmàcia, la xifra s'aproxima a les 300.

En total, hi haurà 486 places més que l'any passat, al voltant d'un 5 % més, de les quals 323 seran de medicina i 73 de medicina familiar i comunitària. 

"Provisionalment" unes 20 places seran per a l'especialitat de nova creació de psiquiatria infantil i adolescència, però el govern confia que "es puga incrementar més en els pròxims dies". "Ja hem homologat més de 400 sol·licituds per a accedir a aquesta especialitat", ha avançat Darias.

“L'oferta de places és molt important”, ha dit satisfeta la ministra. “Són bones notícies per al Sistema Nacional de Salut (SNS), però, especialment per als sanitaris, als quals devem tant, sobretot des de la pandèmia".

La lluita contra la temporalitat i el nou reial decret

D'altra banda, en el Consell Interterritorial el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes també han abordat la lluita contra la temporalitat o el nou reial decret d'Especialitats en Ciències de la Salut, aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres.

Sobre aquest tema, Darias ha reivindicat que "la reducció de la temporalitat ha sigut un objectiu prioritari per al govern". "L'SNS presentava una taxa de temporalitat molt alta. Els nostres sanitaris necessiten estabilitat professional", ha defés.

Així, ha insistit que "els passos fets per a la reducció de la temporalitat en l'SNS són molt importants i rellevants, perquè donen més certeses als sanitaris". "Estem contribuint a l'enfortiment del SNS en benefici dels pacients i de tot el sistema en conjunt", ha postil·lat.

La ministra també ha detallat als consellers autonòmics els detalls del reial decret que regula la formació transversal de les especialitats en ciències de la salut, així com el procediment i els criteris per a crear nous títols d'especialista o diplomes d'àrea de capacitació específica.

Finalment, Darias ha assegurat que amb els acords a què s'ha arribat el govern distribuirà a les comunitats autònomes entorn d'uns 200 milions d'euros, dels quals 172 es dirigeixen a atenció primària amb "caràcter finalista", és a dir, que no es poden utilitzar en una altra partida de despesa.

També et pot interessar

stats