El govern està fent un seguiment de la situació de la taronja per a decidir si demana la clàusula de salvaguarda

El ministre d'Agricultura ha advertit que, per a fer la petició, caldria esperar a l'octubre, quan finalitza l'acord comercial amb sis països africans.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha deixat ben clar que la situació del sector arrosser és "ben diferent" del dels cítrics
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha deixat ben clar que la situació del sector arrosser és "ben diferent" del dels cítrics

El govern d'Espanya està fent un seguiment de la situació del conreu de la taronja per a decidir si demana l'activació de la clàusula de salvaguarda, després que s'haja activat la de l'arròs. Ho ha dit aquest dimecres el ministre d'Agricultura, Luis Planas. El sector està en plena crisi i les pèrdues de la campanya superen els 130 milions d'euros

El ministre ha advertit que en tot cas la petició no podria ser només del govern espanyol i que caldria esperar que finalitze l'acord comercial firmat entre Europa i sis països africans, és a dir, a l'octubre.

Luis Planas ha reconegut que aquest acord amb 6 països africans, entre ells, Sud-àfrica, ha creat enguany una tempesta perfecta en el sector citrícola. Així, ha assenyalat que activar una clàusula de salvaguarda és una "arma nuclear des del punt de vista comercial", però que tant el Govern d'Espanya com la Comissió Europea estan fent "un seguiment particular des de ja".

No obstant això, el ministre ha deixat ben clar que la situació del sector arrosser és "ben diferent" del dels cítrics. La Comissió Europea ha aprovat una clàusula de salvaguarda destinada a protegir el mercat europeu de l'arròs de les importacions procedents de Cambodja i de Myanmar. En el cas de les taronges, Planas ha dit que el problema és diferent perquè no deriva d'un sol factor, "és multifactorial".

A més, el ministre ha anunciat que es compraran 50.000 tones de taronja per a suc destinades a associacions benèfiques, per a traure-les de mercat.

També et pot interessar

stats