El govern espanyol planteja apujar sous públics un 1,5% més el 2022 i 2,5% el 2023

La proposta inclouria la reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals i millores per a la promoció interna, la mobilitat i l'accés

Funcionaris atenent el públic en una imatge d'arxiu
Funcionaris atenent el públic en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha plantejat als sindicats de l'àmbit públic apujar els salaris un 1,5% addicional el 2022 —el que se sumaria al 2% aplicat a l'inici de l'any—, un 2,5% el 2023 i un 2% el 2024, segons han avançat CSIF i UGT.

La proposta inclouria la reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals i millores per a la promoció interna, la mobilitat i l'accés.

S'han compromés també avanços per al personal laboral de l'exterior, que no s'han concretat; així com el desenvolupament de la llei de funció pública, el teletreball i la captació de talent.

La pujada salarial tindria també un efecte en els salaris de les administracions públiques d’àmbit autonòmic i municipal, mentre que des del sector privat, tant la patronal com els sindicats, esperen els resultats de la negociació i com poden afectar els convenis col·lectius encara pendents de renovar.

Els sindicats demanen una pujada salarial d'acord amb el creixement de la inflació 

El secretari general d'UGT Serveis Públics, Julio Lacuerda, ha comentat després de la reunió que existeix "bona intenció" per part de l'executiu a afegir l’1,5% retroactiu per a 2022, encara que considera "insuficient" les actualitzacions per al 2023 i 2024. "Per a l’any que ve, el govern espanyol sí que sap que la inflació estarà alta. Ens sembla molt lògic pensar que si reacciona per al 2022, ha de contemplar que no és una conjuntura (...). Estaríem més satisfets si el 2023 tinguera el mateix tractament que el 2022”, ha expressat Lacuerda.

UGT busca que l'acord salarial servisca per a esmortir l'impacte de l'elevada inflació, encara que és conscient que és impossible aconseguir una pujada salarial equivalent a la inflació real.

Pel que fa a Comissions Obreres, també espera "un esforç addicional" per part del govern espanyol per a "compensar el poder de compra" que han perdut els funcionaris en els últims anys. El coordinador de l'Àrea Pública del sindicat, Humberto Muñoz, ha recalcat que la inflació subjacent acabarà l'any al voltant del 8% i del 6% el 2023, per la qual cosa demanen una pujada salarial concorde. El sindicat planteja unes pujades salarials entre el 9,5% i el 10% repartides entre 2022 i 2024, i deixa en mans de l'executiu que establisca com es distribueix, si hi ha clàusules i en quina quantia.

Per part seua, el secretari d'Acció Sindical de CSIF, Francisco Lama, ha fet una "valoració positiva" de la trobada, encara que com la resta de negociadors sindicals considera que la proposta és "insuficient", ja que "no corregeix la pèrdua de poder adquisitiu".

A més d'una pujada salarial, CSIF exigeix l’equiparació salarial, promoció interna, supressió de les taxes de reposició jubilació parcial anticipada per al conjunt dels empleats públics. "Estem molt allunyats d'arribar a un acord. Demà esperem una proposta més tancada i més concreta", ha agregat.

Les parts negociadores tornaran a reunir-se dijous a les 16:30 hores, segons confirmen fonts sindicals.

També et pot interessar

stats