El govern espanyol demana a Junts "responsabilitat" i intenta salvar els tres decrets anticrisi: "Negociarem fins a l'últim minut"
Els independentistes catalans mantenen el no en la primera gran votació de la legislatura i reclamen a la coalició PSOE-Sumar que "rectifiquen" les normes "amb mesures socials sense trampes"
El govern espanyol afronta aquest dimecres el primer gran examen de la legislatura en haver de superar la convalidació parlamentària de tres decrets llei amb mesures per a pal·liar els efectes de la crisi. Una votació que acull un ple del Congrés i que ha començat sense estar assegurada i amb un resultat incert per la negativa anunciada dels diputats de Junts i Podem a donar-los suport.
En intervencions successives des del faristol, la majoria dels ministres de l'executiu liderat per Pedro Sánchez ha instat els catalans i la resta de partits polítics a tindre "altura de mires" i "responsabilitat" per a no deixar caure els tres decrets llei que necessiten la llum verda de la cambra i que inclouen mesures com la pujada de les pensions contributives, la baixada de l'IVA en aliments bàsics o la gratuïtat del transport públic. Mentrestant, continuen contrarellotge les negociacions entre l'executiu i els socialistes amb Junts, que ha tornat a avisar que els decrets han de ser "rectificats" si volen el seu aval. Els membres de la coalició PSOE-Sumar que han intervingut fins ara en el debat han fet una crida a la responsabilitat perquè estan en joc mesures "que beneficien la gent".
Així ho ha puntualitzat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha revelat negociacions intenses durant tota la nit i una conversa amb el líder dels independentistes, Carles Puigdemont. "Continuarem negociant fins a l'últim minut", ha assenyalat també la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que confia que s'"impose el sentit comú".
El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, iniciava la sessió —celebrada al Senat de manera extraordinària per obres en la cambra baixa— defenent les tres normes que l'executiu de coalició PSOE-Sumar tracta de tirar avant en el ple. Des del faristol s'ha dirigit als diputats, sobretot els díscols, per a demanar-los que deixen el "politiqueig" i els interessos partidistes i hi voten a favor: "Si vostés fallen hui, demà pujarà la factura de la llum i les pensions baixaran".
Els decrets que estan en l'aire incorporen mesures aprovades pel govern espanyol en les últimes setmanes del 2023, a través de les quals es rebaixa l'IVA de la llum, s'apugen les pensions o es millora el subsidi de desocupació. "No votem només uns decrets, hui els ciutadans podran comprovar si els seus representants estan per a facilitar-los la vida o per a danyar-los si amb això creuen que també danyen al govern", ha manifestat Bolaños. Tot seguit ha remarcat que són "imprescindibles perquè Espanya tinga accés a 10.000 milions d'euros, per a continuar reforçant l'estat del benestar, impedir l'escalada de preus, millorar les prestacions per desocupació, continuar l'increment de les pensions, assegurar les bonificacions al transport públic o prohibir desnonaments a les persones més vulnerables".
La convalidació dels tres decrets no es resoldrà fins a l'últim minut, ja que les posicions dels grups continuen encallades després de diverses hores de debat. La votació, que es fa de manera telemàtica, està oberta des de les 9:30 hores i s'allargarà fins a les 15:00 hores, encara que el resultat no es coneixerà fins que finalitzen tots els debats del ple, a última hora de la vesprada. Entre d'altres, la cambra ha d'abordar les esmenes de totalitat a la llei d'amnistia registrades pel PP i Vox.
L'executiu negocia in extremis amb els de Carles Puigdemont amb l'esperança d'aconseguir el suport dels set diputats independentistes en l'últim moment. Si no hi ha canvis sobre la botzina, els decrets no seran convalidats, perquè el PP (136), Vox (33) i Junts (7) hi votaran en contra. Des de la formació independentista, principal interpel·lada en les intervencions dels ministres de la coalició de govern, asseguren que encara "hi ha temps" si es "rectifiquen" les lleis en qüestió. La portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha pujat a la tribuna únicament per a fixar la posició respecte al decret anticrisi —l'últim a debatre's—, amb el qual ha sigut molt crítica, encara que ha deixat oberta la porta a l'acord si l'executiu accepta les peticions del seu grup per a Catalunya. "És fàcil", ha dit. Si aquest dijous el Consell de Ministres aprova un reial decret "amb les mesures socials sense trampes", tindran els seus vots.
Quant a Podem —integrat en el Grup Mixt després de la ruptura amb Sumar—, el sí dels seus cinc diputats depén d'un compromís per escrit que es revertirà la retallada de pensions que, segons sostenen, suposarà el nou subsidi de desocupació per a majors de 52 anys. Abans del debat, el portaveu del partit morat, Pablo Fernández, ha retret al PSOE que hagen mostrat una actitud d'"a qui no li agrade, que no en menge" per no negociar amb ells el suport als texts legals sota debat. "No entenem l'entossudiment del Partit Socialista a voler imposar sense negociar en cap moment", ha assenyalat en una entrevista d'aquest dimecres a Ser Catalunya recollida per Europa Press. En aquest sentit, ha considerat "sorprenent" l'intent dels de Pedro Sánchez de recaptar el suport del PP abans que el seu i ha recalcat que fins al moment no hi ha hagut cap mena de contacte entre els dos.
Els altres socis del bloc que van possibilitar la investidura de Pedro Sánchez, encara que són crítics amb el contingut dels decrets, semblen estar disposats a secundar-los una vegada que l'executiu ha accedit a tramitar-los com a projectes de llei. Aquesta exigència, expressada pels grups de Bildu, Esquerra Republicana (ERC) o el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), permetrà introduir modificacions sense bloquejar les mesures en vigor.
De moment, el risc que els primers decrets del govern espanyol puguen decaure es manté, malgrat que alguns membres de l'executiu han assenyalat que encara "queden moltes hores" i diputats socialistes confien que és possible aprovar-los.