Govern espanyol i autonomies estudien com augmentar el finançament de la dependència
La vicepresidència d'Iglesias planteja un increment de 600 milions el 2021 que estaria condicionat a l'aprovació dels pressupostos.
El govern espanyol i les comunitats autònomes es reuneixen telemàticament aquest divendres amb el pla de xoc de la dependència elaborat per la vicepresidència de Drets Socials sobre la taula. Es planteja un augment del finançament del sistema de més de 600 milions d'euros el 2021, sempre que abans s’aproven els pressupostos. Una proposta, però, insuficient per al sector dels serveis socials, que apressen el govern estatal perquè incremente els fons “de manera urgent” sense esperar als comptes públics.
En concret, s'estudia una pujada de 320 milions del “nivell mínim” (l'aportació de l'Administració General de l'Estat per cada persona dependent, el 20% més respecte a 2019), i recuperar el “nivell acordat”, que es va suspendre el 2012, amb una dotació de 283,2 milions d'euros anuals. Unes quantitats que, en suma, suposen una injecció per damunt dels 600 milions d'euros.
La vicepresidència encapçalada per Pablo Iglesias busca aprovar de forma consensuada amb les autonomies el document que ha elaborat i que arreplega, entre altres mesures, la millora de les prestacions econòmiques per a la dependència, incrementar les hores d'atenció a domicili o agilitzar els tràmits per a reduir substancialment les llistes d'espera.
Només en els sis primers mesos de 2020, un total de 2.903 valencians i valencianes que estaven en llistes d'espera del sistema de dependència han perdut la vida sense haver rebut la prestació que els pertocava, segons dades de l'Associació de Directors i Gerents dels Serveis Socials. Una xifra que supera les 32.000 persones en tot Espanya, la mateixa quantitat registrada durant tot 2019.
Els efectes de la crisi sanitària derivada del coronavirus no ha fet sinó agreujar la situació, ja de fet precària, del sistema d'atenció a la dependència en tot l'Estat. En el primer mes de l'estat d'alarma, el govern espanyol va aprovar un paquet de mesures per a protegir les persones més vulnerables de la pandèmia, algunes de les quals s'han prorrogat i continuen vigents. Eixe paquet conegut com “escut social” és insuficient per al sector dels serveis socials, perquè “no protegeix els dependents”, i denuncien que el Ministeri encapçalat pel vicepresident Iglesias “no ha incrementat ni un sol euro” el finançament del sistema de dependència.
El pla de xoc del govern espanyol es marca un horitzó de tres anys per a implementar les mesures (entre 2021 i 2023) i preveu crear 24.000 llocs de treball en el primer any d'execució. Iglesias té també previst portar-lo a la taula de diàleg social en dependència, que es va constituir el mes de juliol passat, i avaluar-lo amb altres actors que puguen fer una aportació rellevant per a millorar el sistema de dependència, que actualment inclou 1,1 milions de persones beneficiàries amb dret efectiu.
Altra de les qüestions que l'executiu estatal i les comunitats autònomes estudiaran en la reunió del Consell Territorial d'aquest divendres és l'adopció de l'acord per a permetre la contractació excepcional de personal sense la qualificació professional per la situació sanitària.