El govern espanyol aprova els primers 3.000 milions del pla que vol convertir Espanya en referència europea del vehicle elèctric

Isabel Rodríguez s'ha estrenat com a portaveu en el primer Consell de Ministres després de la remodelació

El primer Consell de Ministres després de la remodelació del govern, amb la nova portaveu Isabel Rodríguez (centre)
El primer Consell de Ministres després de la remodelació del govern, amb la nova portaveu Isabel Rodríguez (centre) / Ballesteros (Efe)

La nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, s'ha estrenat com a portaveu del nou executiu de Pedro Sánchez en el primer Consell de Ministres posterior a la crisi de govern que ha remodelat bona part dels seus càrrecs. L'agenda europea ha afavorit aquesta primera compareixença que es feia al mateix temps que l'aprovació del pla espanyol per a la reconstrucció econòmica per part del ministres d'Economia i Finances de la Unió Europe (Ecofin), la qual cosa suposarà la transferència, en forma de bestreta, dels primers 9.000 milions d'euros dels 140.000 que corresponen a Espanya.

Rodríguez, que s'ha presentat recordant el difunt Alfredo Pérez Rubalcaba com el millor portaveu del govern, ha explicat la remodelació del govern en la necessitat d'un nou equip per a gestionar l'etapa d'inversions i reformes que obri la injecció de fons europeus. Sense entrar en detalls i apel·lant al secret de les deliberacions per a esquivar les preguntes incòmodes, com la falta de presència de membres del govern en el comiat a Iván Redondo com a cap de gabinet, la nova portaveu ha insistit a destacar "la gran il·lusió i esperança" del nou executiu en el "projecte de futur" que activa el pla de recuperació.

Isabel Rodríguez ha intervingut acompanyada de la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, i la nova titular d'Educació, Pilar Alegría, els departaments de les quals han centrat el gros dels acords tramitats en la reunió de l'executiu.

Aproven els primers 3.000 milions del pla del vehicle elèctric

La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha informat de l'aprovació del projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) del vehicle elèctric i connectat (VEC), que fins a 2023 injectarà en el sector 4.295 milions d'euros públics (en la majoria, subvencions del fons europeu Next Generation), i mobilitzarà inversions privades de més de 19.700 milions.

El Consell de Ministres ha donat el vistiplau per a activar els primers 3.000 milions d'inversió d'un projecte que vol convertir Espanya en líder europeu de fabricació de vehicles elèctrics i estacions de càrrega i que, segons Maroto, situarà l'Estat "per primera vegada en l'avantguarda de la transformació de la indústria de l'automòbil".

Per a accedir a aquesta primera línia financera, caldrà complir amb certs requisits, com la creació d'una fàbrica de bateries elèctriques de liti o piles d'hidrogen. Els projectes presentats per la iniciativa privada hauran de fer-se en la col·laboració d'almenys cinc empreses, tindre impacte en un mínim de dues comunitats autònomes, comptar amb un 40% de pimes i amb una entitat proveïdora de coneixement (R+D+I), entre altres.

El govern estima que aquest pla crearà 140.000 llocs de treball i farà créixer un 1,7 punts percentuals el 2023, quan preveu que haurà permés la matriculació de 250.000 vehicles i la creació de vora cent mil punts de càrrega.

1.200 milions per a la digitalització de l'educació i garantir l'equitat

Al mateix temps, la nova ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha informat de l'aprovació d'una partida de 1.185 milions que es repartiran entre les autonomies per a afavorir la digitalització i l'equitat. La major part, mil milions, es dedicaran a l'adquisició de material informàtic, la renovació de les aules i la formació del professorat. I la resta, per a la compra de llibres de text i material didàctic per a l'alumnat, a fi de reduir la bretxa social.

La ministra portaveu ha tancat la ronda d'anuncis, amb la condició de titular de Política Territorial, avançant un pla de 1.631 milions per a afavorir la rehabilitació energètica, tant dels habitatges als nuclis urbans com dels edificis públics. "Tindre un parc de vivendes antic està tenint un alt cost econòmic per a les famílies", ha explicat Isabel Rodríguez, que també ha anticipat que el govern revisarà el pla per a invertir mil milions més en la construcció, en l'exercici 2022-2023, de 20.000 noves vivendes de lloguer energèticament eficients.

Assegurada la continuïtat de la col·lecció Thyssen

El Consell de Ministres també ha aprovat l'acord per a l'arrendament de col·leccions pictòriques, que permetrà la continuïtat a Espanya dels fons del Museu Thyssen-Bornemisza durant un termini de 15 anys mitjançant el pagament anual de 6,5 milions.

Rodríguez també ha informat de la concessió del govern de la Creu al Mèrit Civil, la més alta distinció, als professionals sanitaris espanyols que moriren per la Covid-19.

També et pot interessar

stats