Les noves incorporacions s'estrenen en el Consell de Ministres

L’executiu espanyol deixa per a més avant la llei de memòria democràtica que Calvo tenia previst aprovar aquest dimarts

Nou Consell de Ministres / À Punt NTC

Els nous ministres del govern espanyol s'estrenen en el Consell de Ministres, el primer després de la profunda remodelació dels càrrecs socialistes de l'executiu.

Abans, el president, Pedro Sánchez, ha posat amb els 22 membres del gabinet al Palau de la Moncloa per a la tradicional foto de família del nou govern, que compta entre les noves incorporacions amb la valenciana Diana Morant, com a ministra de Ciència i Innovació.

A més de Morant assisteixen per primera vegada els nous ministres de Presidència (Félix Bolaños); Afers Estrangers (José Manuel Albares), Justícia (Pilar Llop), Transports (Raquel Sánchez), Educació (Pilar Alegría), i Política Territorial (Isabel Rodríguez).

Està previst que el Consell de Ministres aprove el primer projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (Perte), relatiu al cotxe elèctric i connectat, que suposarà una inversió pública de 4.295 milions d'euros i que preveu mobilitzar fins a 24.000 milions d'euros en els pròxims anys dels fons europeus Next Generation.

El pla, que pretén donar l'espenta definitiva a la mobilitat elèctrica, també tindrà efectes en l'extracció de matèries primeres com el liti, en el desenvolupament i la fabricació de motors elèctrics, en la producció de bateries elèctriques i de pila de combustible d'hidrogen, en el vehicle connectat i en les infraestructures de recàrrega del vehicle elèctric.

El govern també tramitarà 1.600 milions per a la rehabilitació d'edificis públics i habitatges socials des del Ministeri de Transports i Mobilitat, i 1.000 milions més en transferències del pla de recuperació per a la capacitació digital relacionada amb el món de l'educació.

El projecte de llei de memòria democràtica, ajornat

Tanmateix, l'executiu ha ajornat l'aprovació del projecte de llei de memòria democràtica, previst inicialment per a aquest dimarts, després del relleu de Carmen Calvo, que havia impulsat la iniciativa, al capdavant del Ministeri de la Presidència. Des de La Moncloa han justificat el retard perquè el nou titular de Presidència, Félix Bolaños, conega tots els detalls.

La llei mantindrà els preceptes legals encaminats a sancionar les expressions públiques d'exaltació del franquisme i a dissoldre entitats que enaltisquen el dictador, com la Fundació Francisco Franco. Està previst que incorpore alguns ajustos respecte a l'avantprojecte presentat fa deu mesos, al qual es van presentar més de mil al·legacions.

Finalment, segons ha pogut saber À Punt, els ministres tampoc tramitaran la reforma regal del Ministeri de Sanitat per a permetre la venda d'autotests d'antígens sense recepta mèdica a les farmàcies. Amb l'aval del Consell d'Estat, que va emetre el dictamen favorable dijous passat, Sanitat en tenia decidida l'aprovació aquesta setmana, després de mesos d'insistència per part del sector farmacèutic. Tanmateix, la reforma torna a caure de l'orde del dia i haurà d'esperar, almenys una setmana més.

El nou Consell de Ministres posa en la taula de deliberacions
El nou Consell de Ministres posa en la taula de deliberacions / À Punt NTC

També et pot interessar

stats