El govern espanyol aprova la creació de l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic

L’entitat treballarà per a previndre i tractar els efectes del canvi climàtic sobre la salut de les persones d'una manera transversal, especialment en els grups més vulnerables

Roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres
Roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres / J.J. Guillén (Efe)

El govern espanyol ha aprovat en la reunió del Consell de Ministres celebrada aquest dimarts la creació de l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic (OSCC) per a previndre i tractar els efectes del canvi climàtic sobre la salut de les persones d'una manera transversal.

Segons ha explicat la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el nou observatori tindrà tres funcions principals. La primera és definir els riscos per a la salut associats al canvi climàtic; la segona és crear un sistema integrat d'avisos i d'alertes per amenaces per a la salut derivades del clima; i la tercera funció és "promoure una cultura d'autoprotecció, especialment en els grups més vulnerables", ha detallat Morant. Aquestes funcions inclouen la revisió i actualització dels indicadors existents en matèria de salut i canvi climàtic, per a reforçar el seu valor informatiu i recollir l'ampli espectre de riscos per a la salut que s'associa al canvi del clima.

El Consell de Ministres també ha aprovat l'agenda de treball d'aquest òrgan. D'aquesta manera, entre els primers reptes a abordar es troben la definició de llindars d'avís del sistema Meteoalerta, tenint en compte els impactes en la salut humana; la definició de patrons de variació de temperatura orientats a la detecció de situacions de potencial perillositat (com els canvis bruscos de temperatura); i la creació d'un sistema d'avisos de risc climatològic. A més, s’inclourà l'actualització del sistema d'estimació de morts per temperatures extremes a Espanya o el desenvolupament d'un pla de vigilància de la mortalitat associada a l'impacte del canvi climàtic.

"No podem quedar-nos en la inacció ni donar ales als negacionistes climàtics. El govern continuarà treballant per a garantir el benestar i la salut de la ciutadania d'una forma integral i aquest observatori és un pas més a donar resposta als nous reptes en l'àmbit de la salut", ha afegit la ministra.

També et pot interessar

stats