L'OMS alerta que la contaminació i el canvi climàtic causen 1,4 milions de morts a Europa

Ministres de Sanitat de 54 països han adquirit compromisos a Budapest cap a societats més saludables i sostenibles

Assemblea Mundial de la Salut de l'OMS a Ginebra (Suïssa)
Assemblea Mundial de la Salut de l'OMS a Ginebra (Suïssa) / OMS

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquest dijous en la Declaració de Budapest que la contaminació del medi ambient i el canvi climàtic causen 1,4 milions de morts prematures a Europa. En el text, els ministres de Sanitat de 54 països europeus asseguren estar “alarmats per la important i persistent càrrega de mala salut deguda a factors de risc ambiental a la regió europea”. Durant la declaració, enumeren els factors que afecten negativament la salut i que causen “una quarta part de totes les malalties no transmissibles a escala mundial, inclòs el càncer, les malalties cardiovasculars, respiratòries i mentals, així com les malalties infeccioses”.

En el document expressen la preocupació per l’anomenada “triple crisi” constituïda per la contaminació mediambiental, la pèrdua de la biodiversitat i el canvi climàtic. Aquests factors causen “impactes sense precedents”, amenaçant l’ecosistema, la salut humana i animal, així com el benestar.

Sense esmentar conflictes concrets, els ministres posen l'accent que la pau és una condició prèvia per al desenvolupament i recalquen que la crisi energètica requereix "una major acceleració de la transició equitativa i justa cap a fonts d'energia netes i sostenibles".

Els ministres han adquirit compromisos com la transició cap a societats més saludables, equitatives i sostenibles, remarcant que faran esforços relacionats amb la prevenció, detecció i respostes a emergències.

La declaració conclou avançant la pròxima Conferència Ministerial de Medi Ambient i Salut per al 2030 i afirmant que els països faran "tot el possible" per a mobilitzar els recursos necessaris a escala nacional i internacional.

També et pot interessar

stats