El govern confirma que “extingirà" la Fundación Francisco Franco

El ministre Ángel Víctor assegura, per a justificar la decisió, que l’entitat fa apologia de la dictadura

El panteó que té la família Franco, amb flors i banderes, al cementeri de Mingorrubio, a Madrid
El panteó que té la família Franco, amb flors i banderes, al cementeri de Mingorrubio, a Madrid / A. Pérez Meca (Europa Press)

El govern espanyol ha confirmat que es disposa a “extingir” la Fundación Francisco Franco, un procediment que el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor, ha emmarcat en el compliment de la llei de memòria democràtica.

L’executiu està decidit a posar fi a aquesta fundació per considerar que fa apologia de la dictadura. "La llei diu clarament que no caben fundacions que vanaglorien aquelles persones, col·lectius o associacions que van fer apologia del franquisme, que van defensar el totalitarisme i la dictadura. Per tant, no té cabuda la Fundació Francisco Franco, en cap cas. I el que es farà és extingir-la", ha assenyalat a Fuerteventura als periodistes.

Ángel Víctor Torres ha fet aquest anunci durant la visita a un dels símbols de la repressió de la dictadura, la colònia agrícola penitenciària de Tefía, a Fuerteventura, on persones del col·lectiu LGTBI van estar recloses des del 1936 fins a la fi de la dictadura franquista per la seua condició sexual. 

En la mateixa línia que el seu company, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha justificat l'extinció de la Fundación Francisco Franco que planeja el govern perquè, segons ha remarcat, en una democràcia consolidada com l'espanyola no pot haver-hi una organització que "homenatge un dictador".

"En una democràcia absolutament consolidada i europea com és l'espanyola no pot haver-hi una fundació que homenatge un dictador i tota l'obra de la dictadura", ha afegit el ministre que en l'anterior legislatura va dirigir la cartera de Memòria Democràtica.

Arran de l'anunci, la fundació ha advertit que l'executiu s'enfrontarà a una "dura lluita" en els tribunals si escomet qualsevol mesura que l'extingisca i els ha acusat d'utilitzar a Franco per a "desviar l'atenció", segons ha indicat el director, el general Juan Chicharro.

També et pot interessar

stats