Exteriors retira més de 1.000 objectes i elements franquistes de les seues ambaixades

Tots han sigut degudament emmagatzemats i, en alguns casos, remesos al Centre Documental de la Memòria Històrica

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares / Gustavo Valiente Herrero / Europa Press

El Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació ha procedit a la retirada de més de 1.000 objectes i elements de caràcter franquista de les diferents representacions d'Espanya en l'exterior en els últims anys. Es tracta, fonamentalment, d'objectes amb simbologia franquista com a peces de vaixella, coberteries, cristalleries, escuts, mètopes, retrats o busts, que ja han sigut processats "amb escrupolós respecte al procediment administratiu i la normativa en matèria de protecció del patrimoni i de béns culturals".

Així ho ha fet saber el departament que dirigeix José Manuel Albares en una resposta parlamentària al PP, en la qual no han aclarit el lapse de temps exacte en què s'ha produït aquesta retirada. Els populars s'havien interessat a conéixer el nombre d'ambaixades i el nombre d'objectes que havien sigut retirats, conforme a la instrucció donada per Albares el desembre del 2022 a les diferents representacions en l'exterior perquè es retirara qualsevol vestigi del règim franquista, conforme a la Llei de Memòria Democràtica.

A principis de febrer es donava per conclòs el procés, tant en les seus i dependències d'Exteriors a Madrid com en les representacions en l'exterior, "on s'ha procedit a identificar, catalogar i ordenar la retirada dels elements i estris contraris a la memòria democràtica". En realitat, el procés ja s'havia iniciat amb la Llei de Memòria Històrica del 2007 i el que s'ha fet amb la Llei de Memòria Democràtica és completar-lo.

Així mateix, en la seua resposta, el Ministeri aclareix que "aquesta activitat no ha suposat la creació d'una partida pressupostària addicional", després que el PP haguera preguntat pel "cost del procés". També ha aclarit que "els referits objectes han sigut degudament emmagatzemats i, si és el cas, remesos al Centre Documental de la Memòria Històrica", aclarint així el que s'havia fet amb tots els elements retirats.

També et pot interessar

stats