'El Gordo' diu que seguia ordes de l’excap de la policia Kitchen

L’excomissari ha afirmat que va ser una “operació oficial de suport a la policia judicial que investigava els papers de Bárcenas”.

L’excomissari ha afirmat que va ser una “operació oficial de suport a la policia judicial que investigava els papers de Bárcenas” | Europa Press
L’excomissari ha afirmat que va ser una “operació oficial de suport a la policia judicial que investigava els papers de Bárcenas” | Europa Press

Continuen les declaracions en el marc de l’operació Kitchen. Aquest divendres l’excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la Policia Nacional, Enrique García Castaño, conegut com “el Gordo”, ha defensat la legalitat de l’anomenada Operació Kitchen. Segons les seus declaracions, va participar en aquest operatiu per orde d’Eugenio Pino, que va ser número 2 de la Policia Nacional, per l’alarma social creada per Bárcenas.

En declaracions als periodistes després de prestar declaració com a investigat, García Castaño ha assenyalat que l’operació, que segons ell no s’anomenava Kitchen ni tenia nom, va ser legal i que es va posar en marxa el 2013 davant l’alarma social que es va produir quan es va saber que l’extresorer del PP Luis Bárcenas acumulava una gran fortuna a Suïssa. 

L’excomissari ha afirmat que va ser una “operació oficial de suport a la policia judicial que investigava els papers de Bárcenas” per tal de matisar que no es tractava d’una operació policia en si mateix sinó d’un “dispositiu policial per a controlar els testaferros i els fons de Bárcenas”.

Segons explica, Kitchen és una invenció de l’excomissari José Villarejo, a qui ha titlat de “mentider”, i ha explicat que el nom podria vindre del fet que el xòfer de Bárcenas li deia “el cuiner”.

La primera vegada que García Castaño, considerat la mà dreta de Villarejo, va demanar declarar sense estar subjecte al secret oficial ho va fer “en relació amb l’estructura, organització, mitjans, fonts i procediments operatius la UCAO i la seua participació en operacions de terrorisme, narcotràfic o corrupció” i sobre l’ús de fons reservats.

García Castaño va ser detingut al juliol en el marc del cas Tándem i va ser posat en llibertat per l’anterior jutge, Diego de Egea, amb la prohibició d’eixir d’Espanya i l’obligació de comparèixer cada 15 dies, en contra del criteri de la Fiscalia, que va demanar l’ingrés en presó.

També et pot interessar

stats