González i Aznar, partidaris d’una reforma constitucional "amb lleialtat"

Els dos exmandataris han expressat la seua preocupació pel repte que planteja l’independentisme a Catalunya.

Felipe González i José María Aznar al debat organitzat per El País i la Cadena SER amb motiu 40 aniversari de la Constitució
Felipe González i José María Aznar al debat organitzat per El País i la Cadena SER amb motiu 40 aniversari de la Constitució

Felipe González i José María Aznar coincideixen en la possibilitat que la Constitució es reforme sempre que es faça amb lleialtat i respecte a "les regles establertes", amb objectius i visió de futur.

González, que ha criticat la falta de valentia dels polítics actuals per posar damunt de la taula la seua voluntat de reformar, ha advertit del “suïcidi col·lectiu” que suposaria una reforma constitucional fora del marc de la legalitat, una lleialtat a la norma que, en paraules d’Aznar, no es pot trossejar.

Així s’han expressat els expresidents en l’acte organitzat per El País i la Cadena SER amb motiu 40 aniversari de la Constitució. Una cita que ha generat una gran expectació i que González i Aznar han aprofitat per a aprofundir en temes com la vigència de la Carta Magna, la conveniència o no de reformar-la i la manera de fer-ho.

De dalt a baix

L'expresident socialista ha assegurat que és "favorable" a una reforma de "dalt a baix", però ha recalcat la seua preocupació pel debat actual, el qual, en paraules seues, està "massa arran de terra". Per la seua banda, l'expresident popular ha advertit que, en cap cas, el procés "inclou trencar les regles del joc, inventar-se-les o fer un colp d'estat".

Tant González com Aznar han expressat la seua preocupació per l'enfortiment dels nacionalismes sense estat, particularment el català.

Així, González ha assegurat que li preocupa "la fractura interna de Catalunya, en la qual una part no se sent representada i l'altra part no ho vol veure", però ha considerat que els dirigents independentistes, amb la seua actitud, estan "més a prop de perdre l'autonomia que de guanyar la independència".

L'expresident socialista ha remarcat que, en aquest moment, "tenim un problema greu de deslleialtat constitucional i estatutària", un assumpte que, en la seua opinió, caldria resoldre abans de plantejar-se qualsevol reforma.

També et pot interessar

stats