Gir de guió: Feijóo s’obri a concedir un indult condicionat a Puigdemont

El president del PP matisa que ara "no hi ha ni una sola condició per a cap possible indult"

Feijóo, aquest dissabte a la localitat gallega de Sarria / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de febrer 2024 - 09:37 Actualitzat: 11 de febrer 2024 - 15:13

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, estaria obert a concedir un indult a l'expresident català Carles Puigdemont. No obstant això, estaria condicionat al fet que reta comptes amb la Justícia, complisca condemna, demane la mesura de gràcia i renuncie, a més, al referèndum i a la independència per la via unilateral, segons assenyalaren aquest dissabte a la nit fonts del Partit Popular.

En les declaracions fetes aquest diumenge des de Ferrol, Feijóo ha assegurat als mitjans de comunicació que "vaig dir i dic que no a qualsevol mena d'indult perquè no hi ha ni una sola d'aquestes condicions per a cap possible indult, perquè no hi ha cap condició per a aquesta possibilitat", ha matisat.

Des de Génova 13 també s'ha apuntat que no va plantejar els indults en les converses que va mantindre en agost de 2023 amb Junts davant la investidura de Feijóo. Les mateixes fonts assenyalen que sí que es va estudiar la legalitat de la llei d'amnistia quan els populars van abordar amb Junts la constitució de la mesa del Congrés i la investidura de Feijóo i que es va descartar aquesta mesura després de comprovar a través dels seus serveis jurídics, i en 24 hores, que era “manifestament inconstitucional”.

Puigdemont amenaça de revelar informació

Carles Puigdemont va enviar dijous passat una carta als eurodiputats en la qual va sostindre que, si hi haguera hagut possibilitat d'investir Feijóo per a ser president del govern espanyol, no l'estarien investigant per un delicte de terrorisme ni s'obriria la porta a fer-ho pel d'alta traïció. Va assenyalar que d'això parlarà “quan toque” i que “tot se sabrà”.

Fonts del PP sostenen que aquesta carta no és motiu de preocupació. No la consideren una amenaça i neguen que hi haja por al fet que l'expresident català puga revelar informació que els perjudique. L'existència de contactes amb Junts ha sigut admesa en diverses ocasions pel PP i pel mateix Feijóo, encara que fins ara no s'han fet públics els detalls.

El PP veu difícil que prospere l'acusació de terrorisme contra Puigdemont

D'altra banda, font del PP també havien admés la dificultat que Puigdemont siga condemnat per terrorisme en el cas que investiga a Tsunami Democràtic per la complexitat de provar que l'expresident català liderava les protestes després de la sentència del procés. De fet, la Fiscalia ha reprotxat la "manca d'arguments" del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón per a atribuir-li terrorisme al líder independentista.

Però aquest diumenge, Feijóo ha assegurat que "sí" i que torna "a dir que sí a la recerca de la Justícia per qualsevol presumpte acte de terrorisme o qualsevol presumpta connexió entre l'independentisme i el règim de Putin" dels dirigents catalans durant el procés.

El PP dona per fet que la llei d'amnistia quedarà aprovada, perquè d'aquesta normativa depén la continuïtat de la legislatura, però deposita les seues expectatives de frenar-la en què el Tribunal Suprem plantege una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia Europeu (TJUE), i que aquest suspenga l'aplicació de la llei.

A més, en la direcció nacional del PP hi ha reserves sobre si l'informe de la Comissió de Venècia, no vinculant, secundarà o no els seus advertiments sobre la il·legalitat de la norma.

També et pot interessar

stats