La Generalitat manté la rebaixa del 10% en les taxes i els preus públics autonòmics fins a l'agost del 2023

El president Puig demana "màxima sensibilitat" al Banc Central Europeu amb els tipus d'interés i les regles fiscals per a lluitar contra la inflació

Puig, aquest dilluns durant la jornada inaugural de la cimera sobre la inflació
Puig, aquest dilluns, durant la jornada inaugural de la cimera sobre la inflació / Rober Solsona (Europa Press)

La Generalitat prorrogarà fins a l'agost del 2023 la rebaixa del 10% de les taxes i preus públics autonòmics establida l'abril passat, per a esmortir l'impacte de l'encariment dels preus en les butxaques de la ciutadania. Ho ha anunciat el president, Ximo Puig, durant la clausura de la jornada inaugural de la cimera de l'Aliança Valenciana Antiinflació, que ha reunit a València patronal, sindicats, desenes d'alcaldes i alcaldesses, i presidents de les diputacions provincials. La mesura s'aprovarà les pròximes setmanes i entrarà en vigor l'1 de gener. A l'agost s'avaluarà la situació econòmica per a decidir si es manté o s'alça la rebaixa. 

En clau europea, Puig ha demanat la "màxima sensibilitat" al Banc Central Europeu (BCE) i a la Comissió Europea respecte als tipus d'interés i les regles fiscals, en lloc de donar "respostes semblants" a les de la crisi financera del 2008. En general, ha advertit Puig, la inflació és "un virus que contagia el populisme i afecta directament els qui tenen menys oportunitats". Per això, ha cridat a la unitat i al diàleg social i institucional per a combatre-la de manera "contundent" amb "tota l'acció pública que faça falta".

El també líder del PSPV ha reivindicat que "el partidisme no té cabuda" per a donar resposta a la inflació i ha fet una crida a "un clima social i polític no tòxic".

De cara al futur, Puig s'ha compromés a potenciar l'"aliança" iniciada el 2015 amb els ajuntaments, gràcies als fons municipals posats en marxa pel govern autonòmic: el de cooperació, el de municipis turístics, el de despoblament i el nou per a previndre incendis. El primer, amb l'ajuda de les diputacions de Castelló i València" —la d'Alacant, presidida pel popular Carlos Mazón, va rebutjar sumar-s'hi"—. "El municipalisme és creatiu i podem copiar el que funciona", ha dit.

El PPCV es despenja del pacte

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) ja ha avançat que no firmarà el document de l'Aliança Valenciana Antiinflació en què participen la Generalitat, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els agents socials amb l'objectiu de posar en comú mesures per a frenar l'escalada dels preus. El líder popular, Carlos Mazón, ha dit que ni els ajuntaments governats pel seu partit ni la Diputació d'Alacant participaran en el que considera "una posada en escena".

També et pot interessar

stats