La Generalitat inclourà la perspectiva de gènere en la contractació pública i les subvencions

Pérez Garijo espera aprovar prompte el reglament de clàusules de responsabilitat social, on són clau les que promouen la igualtat de gènere

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, la directora de l'Institut de les Dones del Govern d'Espanya, María Antonia Morillas, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, durant la reunió
Rosa Pérez Garijo, María Antonia Morillas i Rubén Martínez Dalmau durant la reunió / GVA

El decret del Consell que regularà les clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en la convocatòria d'ajudes i subvencions inclourà la perspectiva de gènere. Així ho ha anunciat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, després de reunir-se amb la directora de l'Institut de les Dones del govern d'Espanya, María Antonia Morillas, i amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

La reunió ha servit, segons ha explicat Pérez Garijo, per a parlar de la importància de les polítiques d'igualtat, que han de ser transversals. En aquest sentit, ha afirmat que esperen tindre aprovat prompte el reglament de clàusules de responsabilitat social, on són clau les que promouen la igualtat de gènere.

María Antonia Morillas, per la seua part, ha mostrat el seu interés per la normativa valenciana, i ha avançat que el seu departament està elaborant una guia per a incorporar clàusules d'igualtat a les convocatòries de fons europeus del Pla de Recuperació, ja que un dels quatre eixos d'aquests fons és l'equitat de gènere. Raó per la qual volen aprendre del treball que s'està fent a la Comunitat Valenciana amb les clàusules socials.

Contractació socialment responsable

La norma valenciana, elaborada per les conselleries de Qualitat Democràtica i d'Hisenda, desenvolupa la Llei 18/2018 de la Generalitat Valenciana, per al foment de la responsabilitat social i la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, així com les directives europees sobre la contractació pública socialment responsable.

El text, actualment en tramitació, preveu que les prescripcions de tots els contractes incorporen la perspectiva de gènere i que eviten l'ús de llenguatge i imatges sexistes.

Es valorarà el compromís d'emprar en la plantilla víctimes de la violència de gènere i el d'emprar major proporció de dones que el percentatge d'ocupades en la branca d'activitat del sector corresponent. A més, en sectors notòriament feminitzats prevaldrà la presència de dones en llocs de responsabilitat i es valoraran els compromisos de conciliació de la vida personal, laboral i familiar que superen el legalment establit.

En matèria de foment de l'ocupació autònoma i del cooperativisme, en els casos en què el plec establisca la possibilitat de subcontractació, es valorarà si s'efectua amb dones treballadores autònomes, així com amb cooperatives constituïdes majoritàriament per dones.

En cas d'empat, per a l'adjudicació tindran preferència les empreses i entitats que hagen negociat, aprovat i inscrit plans d'igualtat. El mateix succeirà per a les subvencions.

Habitatge públic

Durant la trobada, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha explicat com des del seu departament s'està impulsant la compra pública d'habitatge amb perspectiva de gènere perquè la concepció d'uns espais sensibles a la perspectiva de gènere suposa situar la vida de les persones en el centre.

Amb la compra pública responsable i sensible amb la perspectiva de gènere es pretén crear espais que promoguen l'autonomia de les persones i incentiven la corresponsabilitat com a eina fonamental per a generar unes relacions més igualitàries.

També s'ha referit a l'agenda urbana valenciana, que elabora la Generalitat en resposta a la recomanació de les Nacions Unides que insta en territoris, estats, regions i ciutats a disposar d'una guia pròpia.

També et pot interessar

stats