La Generalitat no finançarà la UNRWA per ser “sospitosa de col·laborar amb organitzacions terroristes”

El govern valencià es desmarca així de la postura del govern espanyol, que hui ha assegurat que mantindrà les ajudes a l’agència de l’ONU per a Palestina

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, en una imatge d'arxiu
La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

La Generalitat ha assegurat aquest dilluns que el govern valencià “no finançarà cap entitat sospitosa de col·laborar amb organitzacions terroristes”, en referència a les acusacions que l’Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA, per les seues sigles en anglés) col·labora amb Hamàs, segons ha assegurat la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.

La Generalitat es desmarca així en aquesta decisió del govern espanyol, que ha deixat clar que mantindrà el finançament a l’organització, encara que seguirà de prop la investigació interna en curs. "No modificarem la nostra relació amb la UNRWA encara que seguim de prop la investigació interna i el resultat que puga donar sobre els actes d'una desena de persones de les vora 30.000 que treballen per a aquesta agència de l'ONU", ha recalcat el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, que ha defensat que es tracta d'un organisme "indispensable per a alleujar la situació humanitària".

Per contra, fins a setze països han congelat les aportacions a l'Agència de l'ONU a Palestina, mentre que uns altres es mostren cautelosos a l'espera que s'aclarisquen les denúncies sobre que una dotzena dels seus treballadors van participar en els atacs de Hamàs del 7 d'octubre contra població civil israeliana. Entre els que han suspés les ajudes figuren els Estats Units —el primer a fer aquest pas el divendres—, i al qual han seguit el Canadà, el Regne Unit, Austràlia, Finlàndia, els Països Baixos, Àustria, Alemanya, Itàlia, França, Suïssa, Romania i el Japó, així com els tres països bàltics.

Per la seua banda, la Comissió Europea (CE) ha afirmat aquest dilluns que prendrà les pròximes decisions a la llum de la investigació iniciada sobre aquest cas per l'ONU. Dels altres grans donants —amb aportacions per damunt dels 10 milions de dòlars per any— només Espanya, Noruega, Suècia, Dinamarca i Bèlgica mantenen les seues partides. 

També et pot interessar

stats