Espanya mantindrà els fons a la missió de l'ONU a Gaza, malgrat les acusacions d'infiltració terrorista

La Comissió Europea, un dels principals donants, renuncia a congelar el finançament, contra el criteri dels Estats Units, França o Alemanya, però en condiciona la continuïtat al resultat de la investigació interna de l'ONU

El ministre José Manuel Albares compareix en la comissió del Congrés d'Afers Estrangers
El ministre José Manuel Albares compareix en la comissió del Congrés d'Afers Estrangers / Zipi (Efe)

Espanya mantindrà els fons a l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (Unrwa). El govern espanyol es desmarca dels Estats Units, potències occidentals com el Japó i països europeus com França o Itàlia, que han decidit retirar les aportacions econòmiques a la missió de les Nacions Unides a la Franja de Gaza per una investigació d'Israel, que acusa una dotzena dels 13.000 empleats de l'agència de l'ONU d'haver participat en l'atemptat de Hamàs del 7 d'octubre.

La posició espanyola l'ha confirmada al Congrés el ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, durant la compareixença per a exposar el programa del departament durant la legislatura. Ha anunciat que Espanya que "segueix de prop la investigació interna" de l'ONU, però de moment "no modificarà la seua relació" amb la Unrwa, ja que considera que el seu treball és "indispensable per a alleujar […] la terrible catàstrofe humanitària" a la Franja de Gaza.

Albares ha reivindicat el paper estratègic d'Espanya en l'escena internacional a través de "la defensa i la construcció de la pau", que seran "l'eix principal que guiarà la política exterior espanyola durant la legislatura". "Espanya treballa perquè torne la pau a Ucraïna i per a contindre l'escalada violència i recuperar la pau definitiva a l'Orient Mitjà", ha manifestat a la cambra baixa.

La CE condiciona la continuïtat de l'ajuda als resultats de la investigació

La retirada preventiva dels fons a la Unrwa manca de consens a la Unió Europea. En les últimes hores, els tres països bàltics, Estònia, Letònia i Lituània s'han sumat al bloc de països que han decidit congelar el finançament, que encapçalen els Estats Units i el Regne Unit, i a què s'han sumat, entre altres, Alemanya, França i Itàlia. La Comissió Europea, un dels principals donants, ha afirmat que mantindrà el finançament a l'agència de l'ONU, però en condiciona la continuïtat als resultats de la investigació interna, com també ha fet Suïssa.

Brussel·les ha demanat a la missió de les Nacions Unides a Gaza i Cisjordània que accepte una auditoria amb experts externs independents proposada per la UE per a avaluar els sistemes de control per a previndre la infiltració terrorista. No obstant això, ha confirmat que, de moment, mantindrà l'ajuda humanitària a Gaza i Cisjordània sense interrupció a través d'organitzacions associades.

La Lliga Àrab i l'Iran han instat les potències occidentals a mantindre el suport econòmic a l'agència de l'ONU, per la crisi humanitària que pateix la població palestina per l'ofensiva d'Israel. Consideren les acusacions de Tel-Aviv un "subterfugi sense investigació ni escrutini" i adverteixen de les "campanyes sistemàtiques" de l'estat jueu per a desacreditar l'organització, un dels pilars de l'assistència humanitària a la població civil palestina. L'Aràbia Saudí ha reclamat "enfortir els procediments de revisió i investigació" de les acusacions d'Israel "per a traure conclusions dels fets juntament amb les proves", tenint en compte l'impacte internacional immediat que ha tingut la imputació de Tel-Aviv.

També et pot interessar

stats