La Generalitat i la coordinadora d’ONGD recorren al Suprem contra la sentència del cas Blasco

Denuncien l'aplicació indeguda d'atenuants que ha permés l'absolució pel delicte d'associació il·lícita o pertinença a grup criminal.

Imatge d'arxiu de Rafael Blasco durant el juí
Imatge d'arxiu de Rafael Blasco durant el juí / À Punt NTC

L’advocacia de la Generalitat ha presentat un recurs de cassació davant el Suprem contra la sentència de les peces II i III del cas Blasco, que va condemnar l'exconseller Rafael Blasco, l'empresari Augusto César Tauroni i altres 19 dels 24 implicats en la trama corrupta a 35 anys i sis mesos de presó, dels 150 anys que demanaven com a acusació popular.

En aquest cas es jutjava el desviament per part dels condemnats, en benefici propi, de fons destinats a projectes de cooperació en més d'una desena de països empobrits. Amb les penes imposades, la majoria dels acusats no haurà d’entrar a la presó.

També la Coordinadora Valenciana d'ONGD ha presentat un recurs, principalment centrat en l'absolució de Blasco, Tauroni, el funcionari Marcos Antonio Llinares, i Luis Castel, cap d'una empresa avaluadora de projectes de cooperació, del delicte d'associació il·lícita o pertinença a grup criminal. A parer seu, durant el judici es van presentar abundants proves que els acusats van actuar de forma concertada, amb un pla delictiu comú i amb una estructura duradora.

També considera que s'han aplicat indegudament els atenuants de confessió tardana, reparació del mal i dilacions indegudes, perquè no concorren les causes perquè s’apliquen. La majoria dels condemnats es va negar a declarar en el judici, han retornat una ínfima part dels diners robats, i els retards han sigut deguts als recursos que han interposat a cada pas les mateixes defenses dels condemnats.

Falta de raonament en les penes imposades

Segons al·lega la Coordinadora, la sentència ni justifica, ni aclareix, ni explica, ni motiva cap de les circumstàncies atenuants, “contravenint innombrable jurisprudència sobre aquesta qüestió”. Afirmen que la sala es va limitar a aplicar els atenuants “sense cap fonament”. Aquesta falta de raonament s'al·lega també respecte de les penes imposades. Així, malgrat reconéixer provats els delictes de malversació, prevaricació, frau en subvencions i falsedat documental, entre altres, l'Audiència va condemnar l'exconseller Blasco a només un any de presó dels setze que demanava l'acusació popular, mentre que Tauroni va ser condemnat a dos anys dels 22 que se’n sol·licitaven, i Marc Llinares a dos anys i nou mesos dels 14 que li podrien haver correspost.

“No podem permetre'ns aquesta sensació d'impunitat”

La Coordinadora Valenciana d'ONGD recorda que la sentència detalla com els condemnats trampejaven els procediments per a adjudicar projectes de cooperació a falses ONGD, i a través de, almenys, 27 empreses radicades a Espanya i als EUA, a les quals els testaferros de Tauroni desviaven els diners de les subvencions públiques per a cooperació. “Ha sigut una de les trames més immorals a les quals ens hem enfrontat en els últims anys, perquè es van aprofitar del sofriment de milers de persones que necessitaven ajuda humanitària, per a enriquir-se personalment”. Per això, la seua presidenta, Lourdes Mirón, ha destacat que després de deu anys continuen lluitant per a “defendre la dignitat de la cooperació i per a aconseguir la devolució dels fons defraudats. No podem permetre'ns tindre aquesta sensació d'impunitat amb delictes tan greus com els que s'han provat”.

També et pot interessar

stats