La Generalitat celebra 44 anys de Constitució i demana reformar-la per a aconseguir una Espanya "més justa i millor"

Alacant acull l'acte commemoratiu en què Ricardo Ten, Noah Higón, Paco Moya, Marta Senent i els consells locals i autonòmics d'infància i adolescència de la Comunitat Valenciana han rebut les Distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals

El president Ximo Puig, aquest dimarts amb alguns dels premiats
El president Ximo Puig, aquest dimarts amb alguns dels premiats / Generalitat

La Comunitat Valenciana ha celebrat aquest dimarts el Dia de la Constitució a la Casa Mediterrani d'Alacant. L'acte, que la Generalitat organitza des de fa huit anys, ha servit per a commemorar el 44 aniversari de la Carta Magna amb una perspectiva territorial i ha comptat amb les intervencions del cap del Consell, Ximo Puig, així com representants de la societat civil. Tots els parlaments han coincidit en una reivindicació clara: la urgència de reformar el text constitucional per a adaptar-lo a la societat actual i a la realitat dels nous temps i canviar la mirada cap a la discapacitat.

Puig, que ha tancat les intervencions, ha defensat una reforma basada en "grans acords" per a aconseguir, a través de "diàleg, pacte i solucions" quatre pactes d'Estat que conduïsquen a una Espanya "més justa, més cohesionada i millor". Durant el discurs ha fet una crida per a desbloquejar les negociacions sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial. Una altra de les actuacions que ha reivindicat és la modificació de l'article 49 per a eliminar el terme "disminuït" en referència a les persones amb diversitat funcional, i introduir una redacció més inclusiva. També ha reclamat ampliar aquest reconeixement de la igualtat a l'àmbit territorial, "superant centralismes" i "assumint l'estat autonòmic amb totes les conseqüències". Així mateix, ha tornat a exigir un finançament just per a la Comunitat Valenciana i reformes constitucionals que situen "allà on pertoca" el dret civil valencià i asseguren "aigua per a sempre des de la solidaritat", en referència al transvasament Tajo-Segura. "Ara és el moment" ha insistit Puig.

Premiats del 2022

En la cerimònia, que ha reunit més de 300 persones, el govern valencià ha lliurat la Distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals. Enguany, els guardonats a títol individual són l’atleta paralímpic Ricardo Ten; Noah Higón, la valenciana diagnosticada amb set malalties minoritàries que s'ha convertit en tot un referent de les persones joves amb diversitat funcional; l'actor Paco Moya, que pateix síndrome de Down i protagonitza el curt de cinema Como tú; i Marta Senent, emprenedora i doctora per la Universitat Jaume I que pateix paràlisi cerebral. En nom dels quatre ha parlat Higón, que ha pronunciat un discurs en valencià i castellà amb referències a Estellés i marcat per la reivindicació de reformar l'article 49 de la Carta Magna. 

La distinció col·lectiva, d'altra banda, s'ha atorgat aquest 2022 als consells locals i autonòmics d’infància i adolescència de la Comunitat Valenciana. Aquests organismes tenen entre altres funcions fer propostes a l'Administració per a impulsar els drets d'aquests col·lectius. Les dues representants que han parlat per a agrair els guardons han reivindicat el dret de la població més jove a participar en els assumptes públics per a millorar la vida en les localitats valencianes, han defensat els consells d'infància i adolescència com una eina útil per a contribuir a la societat i han fet una crida a tots aquells municipis que encara no en tenen. 

Treballar des d'Alacant pels valors constitucionals

Aquest 2022 l'acte valencià en commemoració de la Constitució espanyola celebra l'edició número huit i ha comptat amb una representació institucional molt àmplia de la classe política i també una afluència nodrida de membres i entitats de la societat civil: empresaris, sindicats, col·lectius socials... Va ser concebut per primera vegada el 2015 pel primer govern del Botànic com una manera d'homenatjar l'aniversari de la carta magna, però des d'una perspectiva territorial. Alacant és, per decret, seu permanent de la cerimònia, que enguany ha estat amenitzada per les actuacions de la cantant il·licitana Blanca Paloma i de la Societat Musical La Pau.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Aitana Mas, s'ha estrenat com a conductora de l'acte en substitució de Mónica Oltra. En el discurs ha remarcat l'aposta constant de l'executiu autonòmic per a impulsar la descentralització política i una desconcentració territorial de l'activitat socioeconòmica i ha reivindicat la importància de treballar des d'Alacant pels valors de la Constitució. Ha recordat, precisament, que aquest és un dels territoris valencians "on més desigualtats trobem, on més evident és la injusta distribució de rendes entre les grans empreses i les persones assalariades" i, per tant, on més esforços han de posar els poders públics per tal que tota la Comunitat Valenciana "sostinga de manera forta la bandera de la llibertat i la igualtat".

També et pot interessar

stats