Els fronts oberts de la ministra Ribera a la Comunitat Valenciana

El transvasament del Tajo-Segura, l’ampliació del Port de València i la gestió del cas Castor han obert diferències entre el Consell i el govern central

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant unes declaracions institucionals / À Punt NTC

La Generalitat ha presentat aquest dimarts les al·legacions contra el decret del govern espanyol sobre el Tajo, que afectarà els transvasaments al Segura. Davant el Consell d'Estat, el govern valencià ha demanat la paralització del decret perquè, segons argumenta, incompleix el que es va pactar al Consell Nacional de l'Aigua i vulnera els principis de seguretat jurídica i lleialtat institucional.  

Són arguments que no convencen la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que aquest matí ha tornat a defensar el pla del Tajo i ha assegurat que es tracta “d’una tensió emocional més que racional”. A més, ha demanat que “un tema tan fonamental i important no ens ha de fer tornar al passat, ni remetre periódicament a una guerra de l’aigua,  sense importar el que passe, el que es faça i el que s’invertisca”.

Davant aquestes declaracions, el president de la Generalitat, Ximo Puig ha replicat que la ministra “no pot estar permanentment establida en una situació de confrontació".

Aquest no és l’únic conflicte que vincula la ministra amb el nostre territori. El veïnat ha interpretat com una falta de sensibilitat amb el territori la seua actitud l'hora de demanar una nova declaració d'impacte ambiental en l'ampliació del port de València, i l'ha posada en el centre de les crítiques veïnals. “No es justifica aquest projecte, que té conseqüències nefastes i destructores al territori” ha argumentat Pep Trasancos, membre de la Comissió Ciutat-Port. 

A més, la plataforma Castor és l'altre gran front que Ribera també té obert a casa nostra. “El millor és facilitar-ne la clausura definitiva” assegurava l'any 2019. El fet és que tres anys després, el projecte continua encallat: no hi ha hagut clausura ni facilitats. El veïnat ha assegurat que se sent enganyat.

“Primer va dir que no hi hauria terratrèmols, després ho han tancat i ací no es fa res” ha afirmat Juan Evelio Monfort Roig, de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. 

Precisament, l'ara ministra de Transició Ecològica va ser qui va donar el vistiplau a la plataforma gasística quan era secretària d'estat de canvi climàtic, amb el govern de Rodríguez Zapatero.

També et pot interessar