Ribera defensa la retallada del Tajo-Segura per a complir les sentències del Suprem

La ministra ha assegurat que d'ací a 2027 s'escometran inversions per a garantir 120 hectòmetres cúbics d'aigua addicionals per a Almeria, Múrcia i Alacant

Aiguamoll del parc nacional de las Tablas de Daimiel, a Ciudad Real, Castella-la Manxa
Aiguamoll del parc nacional de las Tablas de Daimiel, a Castella-la Manxa / Europa Press

La ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha defensat la necessitat de retallar els recursos hídrics del transvasament Tajo-Segura per a complir cinc sentències del Tribunal Suprem que obligaven a establir un cabal ecològic per al riu Tajo.

No obstant això, ha assegurat que d'ací a 2027 hi haurà inversions per a garantir 120 hectòmetres cúbics d'aigua addicionals per a Almeria, Múrcia i Alacant.

Ribera ha destacat que cal anticipar solucions als problemes amb l'aigua derivats d'una disminució considerable de la disponibilitat de recursos hídrics i veu "absurd" pensar que cada vegada que s'han d'aprovar plans hidrològics, "governe qui governe" es produïsca aquesta "tensió que té més d'emocional que de racional".

Així, ha insistit en la necessitat de trobar solucions per a garantir el subministrament d'aigua de boca, però també la necessària per a gestionar l'agricultura, "una bona part de l'economia", de manera eficient, intel·ligent i perquè sempre hi haja recurs disponible.

Segons ha explicat, en aquesta planificació hidrològica "per primera vegada" es treballa sobre la hipòtesi d'escenaris extrems d'inundació o de sequera prolongada i per a això ha assegurat que el govern destinarà "la quantitat més gran de recursos mai destinada", de 8.000 milions d'euros, a infraestructures hidràuliques com la dessalació, la reutilització o la connexió entre dessaladores.

D'aquesta quantitat, 1.100 milions són inversions en infraestructures a Múrcia, 540 milions per a inversions a Alacant i més de 44 milions a Almeria perquè al llarg del temps, l'efecte d'aquestes inversions permeta "garantir" l'accés a l'aigua.

Ribera ha explicat que la reducció del cabal transferible en el transvasament Tajo Segura es produeix perquè estava pendent executar cinc sentències del Tribunal Suprem que condemnava l'Estat perquè no existia un cabal ecològic per al riu Tajo, que està compartit amb Portugal i quan es va fer el càlcul del cabal que corresponia era "molt difícil d'absorbir des del primer dia".

Així, ha precisat que "fruit de l'esforç" entre regants, les comunitats autònomes afectades i el govern es va trobar un cabal ecològic que començarà a pujar a partir de 2025 per a aconseguir l'objectiu de cabal ecològic el 2027. D'eixa manera, confia a complir els terminis en infraestructures perquè quan el cabal ecològic comence a pujar de manera considerable es puga aportar més de 120 hectòmetres addicionals disponibles per a Alacant, Múrcia i Almeria.

Compromís demana la compareixença de Ribera al Senat

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat aquest dilluns la sol·licitud de compareixença de Teresa Ribera en la cambra alta "per la decisió injustificable de retallar 105 hectòmetres anuals el transvasament Tajo-Segura i al mateix temps deixar els regants sense alternatives amb l'encariment de l'aigua dessalada destinada per al reg".

"És trist i lamentable que el govern central acabe fent-li el joc partidista al president del govern autonòmic de Castella-la Manxa i reòbriga la demagògica batalla de l'aigua, quan estem parlant de la supervivència de part del camp valencià o murcià", assevera en un comunicat.

A parer seu, la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez és "la més insensata possible", en tancar una aixeta a qui fa un ús responsable de l'aigua sense tindre en compte els mateixos acords que plantegen mesures com la revisió del cabal transvasat si empitjora el bon estat ambiental.

Davant aquesta situació, Mulet vol que Ribera explique davant els senadors el perquè d'aquesta modificació "unilateral" que retalla el cabal de transvasament o "deixa sense les ajudes a l'aigua dessalada, que ara costa el triple".

D'altra banda, el senador castellonenc ha confirmat la seua participació en la manifestació d'aquest dimecres 11 a Madrid, davant la seu del Ministeri, convocada pels regants contra aquesta decisió.

Mazón demana a Puig que assistisca a la manifestació pel Tajo-Segura

El president del PP valencià, Carlos Mazón, ha demanat al president de la Generalitat i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, que acudisca a la manifestació en defensa del transvasament Tajo-Segura que tindrà lloc aquest dimecres a Madrid. "La unitat de la nostra terra per damunt dels partits", ha reclamat.

"És el PSOE, des del govern d'Espanya, el que ens està escamotejant l'aigua que ens mereixem, sense cap raó. Demane que donem una imatge de la unitat de la nostra terra, per damunt dels partits", ha assenyalat.

En la mateixa línia, ha advertit que estan "probablement a les portes d'una de les últimes destralades a l'aigua que la província d'Alacant es mereix i li toca".

També et pot interessar

stats