El fiscal d'Imelsa apunta cap al PP: "Sí que hi ha una caixa B. A Benavent el nomenaren gerent perquè era un gran recaptador per al partit"

Pablo Ponce defensa la validesa dels àudios del 'ionqui dels diners' que activaren el cas i situa l'exalcalde de Montcada, Juan José Medina, al capdavant d'una caixa B provincial dels populars

L'exgerent d'Imelsa Marcos Bevanvent i l'excalde de Montcada, Juan José Medina, segon i tercer per l'esquerra, al banc dels acusats
L'exgerent d'Imelsa Marcos Bevavent i l'exalcalde de Montcada, Juan José Medina, segon i tercer per l'esquerra, al banc dels acusats / Rober Solsona (Europa Press)
07 de juny 2022 - 15:06

El fiscal anticorrupció Pablo Ponce ha defensat la validesa dels àudios que l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent va gravar durant anys com a prova incriminatòria contra el ionqui dels diners, l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada amb el PP, Juan José Medina, i els altres set imputats en la causa Thematica, la primera que aborda el desfalc a l'empresa pública de la corporació provincial en l'etapa del popular Alfons Rus. Aquesta peça del cas Taula investiga els contractes de Thematica Events amb l'Ajuntament i la Diputació de València els anys 2008, 2009 i 2011, les campanyes electorals de Montcada i Vilamarxant (que governava el PP) i la presumpta injecció de fons des d'Imelsa a la campanya dels populars per a les generals del 2008. 

El procés judicial ha entrat en la recta final amb els escrits finals de les parts. Després d'elevar a definitives les penes —huit anys per a Benavent i cinc per a Medina— el ministeri ha insistit en la validesa de les gravacions, la principal evidència probatòria, contra l'última versió de l'exgerent d'Imelsa, Benavent, que a última hora va modificar el seu discurs per a apuntar que els havia manipulat. Ponce ha recordat que, amb independència del suport, s'ha acreditat que només hi ha uns àudios, que no han qüestionat la resta de defenses, i que no desdiuen el que apunta tant la investigació de la Guàrdia Civil com les revelacions dels testimonis.

"Thematica va facturar a Imelsa tot els treballs per al PP"

Ponce entén que el robatori a Imelsa es produeix per "la connivència de [l'exalcalde de Vilamarxant Vicent] Betoret —acusat d'uns fets que es consideren prescrits—, Benavent, Medina i [Alfons] Rus per a repartir-se diners provinents de comissions il·lícites" a través de l'empresa pública, "el disseny de la qual era evidentment defraudar", i en què "era molt senzill unflar les factures perquè mancava cap tipus de control".  

Ara bé, el fiscal anticorrupció emmarca aquestes maniobres en un entramat de corrupció vinculat al Partit Popular. "S'ha acreditat fins a l'avorriment que tots els treballs que va facturar Thematica en les campanyes del 2007 i el 2008 [en favor del PP] van ser realitzats i que van ser pagats, no pel PP, sinó per Imelsa" ha exposat el fiscal durant la seua declaració.

"Medina s'encarregava de la caixa B del PP"

Ponce ha subratllat el paper en l'entramat de Medina, ex número dos de Rus i llavors coordinador de la campanya electoral dels populars a la província: "Juan José Medina era la persona que s'encarregava de la caixa B del Partit Popular, perquè sí que hi ha una caixa B, segons sentència, que estava sent pagada pels empresaris. Una festa que, com passa ací la paguen els empresaris. I el recaptador era Marcos Benavent, com ell mateix va reconéixer: 'A mi em nomenen gerent d'Imelsa perquè soc un gran recaptador per al partit. [Vicente] Burgos m'ensenya com negociar amb les empreses el 2 o 3%. I gràcies a aquesta habilitat em nomenen gerent d' Imelsa'".

"Ja veurem què passa amb la responsabilitat civil del PP"

Ponce ha advertit de les conseqüències per al Partit Popular, que ha processat en la causa com a responsable civil: "Ja veurem què passa amb la responsabilitat civil del PP perquè no pot ser que tinguem unes lleis que obliguen a fiscalitzar la despesa electoral i que hi haja un gerent del partit que admeta que hi ha despeses al marge i que cadascun es busca la vida. L'aristocràcia política no pot funcionar així", ha dit en referència al testimoni de l'exgerent dels populars, José Antonio Moscardó, que es va desentendre d'alguns pagaments de la formació durant la campanya. 

"S'efectuen pagaments en benefici del PP, això és el rellevant, encara que siga de manera díscola o no autoritzada, és conegut. I ho és perquè [Juan José] Medina és coordinador de campanya i perquè el pagament no abonat pel PP el beneficia".

També et pot interessar

stats