Felip VI obri el curs a la UPV: "Tenim molts motius per a estar orgullosos de l'educació superior a Espanya"
És la primera vegada que el rei d'Espanya presideix la inauguració del curs acadèmic en una universitat valenciana.
El rei Felip VI ha elegit la Universitat Politècnica de València (UPV) per a inaugurar el curs universitari 2018-2019 a tot Espanya en un acte en què ha destacat el paper educatiu, social i econòmic de les universitats. "Tenim molts motius per a estar orgullosos de l'educació superior a Espanya", ha assenyalat el monarca, tot i que ha advertit que s'ha de treballar permanentment perquè "millore i no perda impuls" i per a la "permanent adequació als temps".
Aquest acte oficial, que s'ha celebrat mentre el professorat associat i estudiants protestaven a l'exterior de la UPV per a reivindicar una millora en les condicions laborals d'aquest col·lectiu, marca l'inici de les classes d'ensenyament superior de tot l'Estat. Enguany, més d'1,3 milions d'estudiants cursaran les carreres en 84 universitats espanyoles.
És la primera vegada que el rei d'Espanya inaugura el curs acadèmic en una universitat valenciana. Felip VI ha començat el discurs en valencià, i ha assegurat que el complau estar de nou en una comunitat "sempre dinàmica, emprenedora i solidària" i a la UPV, una institució que compleix 50 anys i que ha qualificat de "referent en l’educació superior". El monarca ja havia estat en aquesta institució en 1995, quan va inaugurar l'Institut de Biologia Molecular, aleshores com a príncep d'Astúries.
En l'acte també ha participat el ministre de Ciència i Universitats, Pedro Duque, qui ha assegurat que el ministeri treballa per tal de "construir un consens social, acadèmic i polític" sobre el qual es puga assentar una nova llei d'universitats "en un futur no molt llunyà", ha dit. Més a curt termini, Duque ha detallat quines són les prioritats del departament que encapçala: "La reforma de l'estatut del personal docent i investigador, l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials i la potenciació de la internacionalització". També ha explicat que el ministeri pretén enfortir el sistema de beques i fomentar la participació de les dones en l'àmbit científic.
En representació del govern valencià, el president Ximo Puig ha reivindicat el paper de la universitat com "la gran aliada de la democràcia" i ha ressaltat el treball d'aquestes institucions per la igualtat d'oportunitats i la transformació innovadora.
El cap del Consell ha aprofitat la visita del rei Felip VI per a donar-li la benvinguda "ara i sempre" a la Comunitat Valenciana i, davant de les recents polèmiques relacionades amb titulacions cursades per representants polítics a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, ha expressat la seua confiança en les institucions universitàries: "Cap fet singular i aïllat pot posar en qüestió la qualitat, l’excel·lència i el treball constant, diari i quotidià de milers de persones, investigadors, treballadors i alumes de les universitats públiques", ha manifestat.
Al seu torn, el president de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), Roberto Fernández, ha demanat al ministre Duque que la nova llei d'universitats s'elabore "sense partidismes" ni "corporativismes estèrils" i que servisca per a dotar les institucions acadèmiques de més autonomia, flexibilitat i recursos econòmics.