Felip VI: “Les institucions hem de respectar i complir les lleis, i ser exemple d’integritat pública i moral”

Durant el seu discurs de Nadal, el monarca ha al·ludit a la situació de l’illa de La Palma i a les conseqüències socials i econòmiques generades per la pandèmia

Captura de pantalla del missatge del rei Felip VI / À Punt NTC

El rei Felip VI ha al·ludit aquest divendres a la responsabilitat que tenen les institucions en el compliment de la llei i en ser “exemple d’integritat pública i moral”. Durant el seu tradicional discurs de la nit de Nadal, ha remarcat que les institucions tenen una gran responsabilitat i han de tindre sempre presents “els interessos generals i pensar en els ciutadans, en les seues inquietuds, preocupacions, estar plenament al seu servei i atendre els seus problemes”. 

En un discurs que alçava expectació per la situació del rei emèrit Joan Carles I i la seua possible tornada a Espanya, i sense cap al·lusió directa a aquesta situació, el monarca ha manifestat que les institucions han d’estar “en el lloc que constitucionalment ens correspon; assumir, cadascú, les obligacions que tenen encomanades, respectar i complir les lleis i ser exemple d’integritat pública i moral”.

 “Per tot això, l’entesa i la col·laboració són actituds necessàries que dignifiquen les institucions; més encara: les enforteixen perquè generen confiança en els ciutadans”, ha continuat Felip VI, que ha afegit que “les diferències d’opinió no han d’impedir consensos que garantisquen una major estabilitat, més benestar en les llars que donen la tranquil·litat necessària a les famílies davant el seu futur”.

Felip VI ha iniciat el seu discurs recordant l’illa de La Palma i a la situació “dolorosa i difícil” que estan passant els veïns, a qui el volcà ha deixat “sense llar, sense mode de vida i ens ha omplit a tots de tristesa”.

El rei també ha al·ludit a la covid-19 i ha indicat que enguany la situació és diferent de la de l’any passat gràcies a les vacunes i a la gran quantitat de població vacunada. “Malgrat tot, estem veient que el virus encara té la capacitat de fer-nos mal de moltes maneres”, ha dit, i ha afegit que el risc no ha desaparegut i que, per tant, “hem de fer tot el possible per a no fer passos arrere”. Sobre aquest assumpte, ha cridat a la protecció i a actuar amb responsabilitat individual i col·lectiva.

Tot seguit, ha fet referència a les “conseqüències socials, econòmiques i també emocionals de la pandèmia” i a la millora dels indicadors econòmics com l’atur, que ha contraposat amb l’augment dels preus de l’energia i a les dificultats de trobar una ocupació estable.

Felip VI ha ubicat com a reptes per a l’Estat l’impuls econòmic i social, l’ocupació estable i digna, l’estat del benestar sòlid, la igualtat entre homes i dones, el progrés individual i social, la tecnologia, la innovació i l’avantguarda en la lluita contra el canvi climàtic. Sobre aquests, ha dit que representen per a Espanya “un encreuament de camins i una oportunitat històrica”.

Al llarg del seu discurs, el cap d’estat ha remarcat el “canvi profund” d’Espanya en els últims 40 anys i ha remarcat que la Constitució és “la biga mestra” que ha afavorit el progrés i la convivència.

Així mateix, ha remarcat que el futur d’Espanya va de la mà de la Unió Europea i que la pandèmia ha enfortit la Unió mateixa, “amb l'oportunitat d’invertir fons europeus en la modernització d’aquest país”.

Felip VI ha finalitzat el seu discurs recordant la dificultat del moment històric i ha instat a no retrocedir, “amb responsabilitat, voluntat de col·laborar i confiança”.

També et pot interessar

stats