Feijóo: “Comprar amb els diners dels ciutadans la presidència del govern és corrupció”

Aquest dissabte, el PSOE farà públics els resultats de la consulta a la militància sobre l'acord amb Sumar i el “suport d’altres formacions polítiques per a assolir la majoria necessària” per a una investidura

Alberto Núñez Feijóo, aquest dissabte en el XVI congrés del PP basc celebrat a Vitòria
Alberto Núñez Feijóo, aquest dissabte en el XVI congrés del PP basc celebrat a Vitòria / L. Rico (Efe)

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat aquest dissabte els pactes del secretari general socialista, Pedro Sánchez, amb l'independentisme per a ser investit. El cap de facto de l’oposició ha subratllat que "canviar vots per impunitat és corrupció" i que també "és corrupció comprar amb els diners dels ciutadans la presidència del govern".

Feijóo ha al·ludit així a l'amnistia del procés i a la condonació de 15.000 milions d'euros de deute de Catalunya durant el seu discurs en el XVI congrés del PP basc celebrat aquest dissabte a Vitòria, on ha reivindicat la seua formació com l'"alternativa constitucional al PSOE".

"Em repugna que [Sánchez] indulte els corruptes, em repugna que rebaixe penes de la malversació de fons i que premie amb millor finançament aquells que han gastat més", ha subratllat el líder del PP. 

Feijóo demana que cada autonomia pague el que deu i ha fet una comparativa del deute autonòmic de Catalunya amb el d’Euskadi i Galícia. En aquesta línia, ha remarcat que pagar el que han gastat els altres per a ser president del govern "no és ser progressista, és ser reaccionari" i és una "injustícia".

Últimes hores de consulta socialista

Aquest dissabte a partir de les 10 de la nit, el PSOE farà públics els resultats de la consulta a la militància sobre l'acord amb Sumar i el “suport d’altres formacions polítiques per a assolir la majoria necessària”. La votació, que no fa cap referència explícita a l’amnistia, arriba en la recta final de les negociacions d’investidura, que es podria programar en qüestió de dies. 

En aquesta línia i des de la Fira de Tots Sants de Cocentaina (Comtat), el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha defés l’aposta de Sánchez per conformar un nou govern de coalició estatal “plural i progressista” com a alternativa als governs del PP amb la ultradreta. "Fem un pas avant amb generositat, enteniment i concòrdia, perquè això representa el millor PSOE", ha afegit el líder socialista. 

Acords per tancar amb Junts, PNB i BNG

Per a arribar a la majoria en la votació d’investidura, a més del suport d'ERC i EH Bildu, els socialistes necessiten també el vot favorable dels set diputats de Junts, els cinc del PNB i el de Néstor Rego, del BNG. Ara com ara, cap de les tres formacions nacionalistes ha tancat un acord amb el PSOE. 

La gran incògnita és Junts, que en els últims dies ha optat per refredar les negociacions perquè, en paraules de Carles Puigdemont, "per a tractar amb el sistema polític espanyol totes precaucions són poques". En el cas dels jeltzales, fonts del partit han fet arribar a diversos mitjans que a hores d’ara no hi ha cap mena d’acord per a investir Sánchez. Quant al BNG, han posat l’accent en el que denominen l’agenda gallega i ja han avançat algunes mesures pactades referents a la millora de la seguretat viària en les carreteres estatals. 

Coalició Canària, en l’abstenció

La portaveu i única parlamentària de Coalició Canària al Congrés, Cristina Valido, ha confirmat aquest dissabte que el seu partit, ara com ara, es manté en l'abstenció en la investidura del candidat socialista com a president d’Espanya. Ha advertit, però, que si el PSOE vol el seu vot a favor, haurà de "moure fitxa".

En una entrevista en el programa Parlamento de Ràdio Nacional d’Espanya, Valido ha volgut deixar clar que en aquests moments els nacionalistes canaris no impediran ni facilitaran que Sánchez siga president. Les condicions per al seu sí són que el govern estatal transferisca a Canàries els diners que calculen que se’ls deu i que es comprometa amb el que consideren l’agenda canària.

Podem aprova el nou full de ruta

El 86,6% de les vora 31.000 persones que han participat en la consulta de Podem sobre el seu nou full de ruta han donat suport al document. Així ho ha anunciat la líder del partit, Ione Belarra, aquest dissabte a Madrid en una conferència política que té com a títol “La força per a continuar transformant”.

El text inclou, com ha recordat Belarra en el seu parlament, que la formació morada “només participarà en acords preelectorals quan siga útil i quan hi haja respecte a Podem, amb primàries i sense vetos”. Aquest punt és especialment rellevant de cara a les eleccions europees i les autonòmiques gallegues i basques que se celebraran en 2024. 

La també ministra de Drets Socials en funcions ha demanat al president de l’executiu estatal que “trenquem immediatament les relacions diplomàtiques amb Israel”, en la línia d’altres governs com el de Colòmbia, Bolívia i Xile. 

També et pot interessar

stats