Feijóo accepta un cara a cara amb Sánchez i obri la porta que siga “a tres” amb Yolanda Díaz

Des de Moncloa rebutgen la proposta del Partit Popular, que sí que accepta Sumar

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant una intervenció al Senat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant una intervenció al Senat / Efe

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha acceptat aquest dimarts debatre cara a cara amb el govern espanyol, però ha demanat que els socis de coalició acorden el seu representant, siga el president, Pedro Sánchez, o la vicepresidenta, Yolanda Díaz. Si no ho aconsegueixen, planteja un format a tres.

A més, el PP ha acceptat un debat amb la resta de forces polítiques, però demana que juntament amb Sumar i Vox tinguen cabuda ERC, EH Bildu o el PNB, per a no "enganyar la ciutadania sobre el que voten en realitat", donat el paper "protagonista" d'aquestes formacions en la governabilitat. 

Així ho ha proposat el sotssecretari institucional del partit, Esteban González Pons, en una carta enviada al secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, que respon a la proposta dels socialistes que hi haja un cara a cara setmanal entre Sánchez i Feijóo. "Acceptem un cara a cara amb Pedro Sánchez si la candidata Díaz delega en ell la representació de l'ala de govern que dirigeix", sosté Pons, que a continuació agrega que per a “facilitar” la “situació interna en el si de l’executiu” el PP acceptaria un debat a tres, semblant al que va tindre lloc a Alemanya el 2021.

Aquesta proposta ha sigut descartada per la Moncloa, en recalcar que el debat a dos ha de ser entre els que tenen opcions reals de governar. Per tant, només preveuen que hi haja algun cara a cara entre Sánchez i Feijóo, amb independència que puga haver-hi debats a quatre i altres de caràcter sectorial, entre ells un econòmic.

Així, des de la seu de l'executiu espanyol es remeten a la resposta de Ferraz, que ha criticat l'oferta del PP en considerar que Feijóo no accepta directament un cara a cara amb el president del govern, com recorda que han demanat quatre grups de comunicació —RTVE, A3MEDIA, MEDIASET i PRISA.

Respecte a una altra proposta de debats, la que ha plantejat aquesta setmana Díaz perquè hi haja sis cara a cara entre els candidats de PSOE, PP, Vox i Sumar, Moncloa també l'ha descartada. Recalca de nou que aquest tipus de debats han de ser entre els dos que realment poden ser presidents del govern i subratlla que és el que ocorre en qualsevol país.

Pel que fa a Sumar, el partit de Díaz, sí que han acceptat el debat a tres plantejat per Feijóo, ja que consideren que és més semblant a l'Espanya “de hui” que el cara a cara PSOE-PP proposat per Sánchez. Fonts de la plataforma han assenyalat que faran "els debats que facen falta", en reacció al plantejament del PP. 

"Un debat a tres s'assembla més a l'Espanya de hui que un debat a dos. Farem una campanya en positiu", han apuntat les mateixes fonts. En Twitter, Sumar ha sostingut també que "un debat a tres s'assembla més que el vell bipartidisme". Sumar va proposar dilluns un debat a quatre entre els principals candidats al Govern, debats per parelles fins a un total de sis i un debat a set entre els set majors grups parlamentaris.

També et pot interessar

stats