Esquerra Republicana, el PNB i el Grup Plural tornen a demanar que el Congrés investigue les finances del rei Joan Carles

El PP s’hi oposarà en entendre que el parlament faria “un juí paral·lel” al monarca i defensa que la tasca correspon a la justícia.

Els reis emèrits, Sofia i Joan Carles
Els reis emèrits, Sofia i Joan Carles

L’endemà de fer-se públic que la Fiscalia del Suprem investiga el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, per les obres de l’AVE a la Meca, el Grup Plural del Congrés, en què està Compromís, Esquerra Republicana i el Partit Nacionalista Basc (PNB) han tornat a demanar una comissió d’investigació parlamentària sobre les finances del monarca.

És la tercera ocasió en quatre mesos que presenten al Congrés una petició per a crear una comissió d’investigació sobre el rei emèrit. La firmen les tres formacions anteriors, amb tot el Grup Plural al complet (Compromís, JxCat, EH Bildu, Més País, la CUP i el BNG), però no la subscriu Unides Podem. El grup parlamentari del partit morat assegura que treballaran en la iniciativa una vegada es supere la crisi sanitària del coronavirus perquè ara, segons diuen, estan centrats en la gestió de la pandèmia. El Congrés ja va rebutjar el passat mes de març dues peticions semblants amb els vots del PSOE, PP i Vox.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, espera que en aquesta ocasió els grups que van obstaculitzar-la en el passat la permeten. “Una institució democràtica com la monarquia ha de donar comptes. I crec que no li fan cap favor intentant amagar novament les seues vergonyes baix de l’estora”, ha assenyalat.

Tot apunta que la petició per a investigar la figura del rei emèrit tornarà a dividir en dos el govern espanyol. Unides Podem sempre ha volgut que s’investigue el monarca al parlament, una possibilitat a què el PSOE s’ha negat fins ara. Els socialistes argumenten que els lletrats del Congrés ho desaconsellen i ja han rebutjat iniciatives similars altres vegades.

El Partit Popular, per la seua part tornarà a oposar-s’hi perquè creu que eixa comissió seria per a fer un “juí paral·lel” al monarca i “desgastar” la institució. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha rebutjat que el Congrés investigue les activitats del rei Joan Carles perquè, segons ha dit, eixa tasca no correspon al parlament, sinó a la Justícia.

Mentrestant al Tribunal Suprem continuen dilucidant si el rei emèrit ha de ser processat en el marc de la investigació d’uns presumptes delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal. S’intenta aclarir el paper del monarca en la construcció de l’AVE del desert, que uneix les ciutats de Medina i la Meca, per a “delimitar o descartar” la rellevància penal dels fets ocorreguts des de juny de 2014, quan Joan Carles de Borbó va deixar de ser cap de l’Estat i va perdre la inviolabilitat que li reconeix la Constitució.

Les finances del rei Joan Carles fa anys que estan sota sospita, però el passat mes de març l’assumpte va tornar a primera línia informativa després de diverses informacions publicades en la premsa suïssa i britànica. Això va provocar que Felip VI anunciara la renúncia a l’herència que podria percebre de son pare i suspenguera la seua assignació anual.

També et pot interessar

stats