Espanya millora, però continua amb un greu problema de corrupció

Ocupa la posició 30 entre els 180 països estudiats, segons l'informe de Transparència Internacional.

La presidenta de Transparència Internacional a Espanya, Silvina Bacigalupo, ha presentant l'informe aquest dijous
La presidenta de Transparència Internacional a Espanya, Silvina Bacigalupo, ha presentant l'informe aquest dijous / @TISpain (Twitter)

Espanya ha millorat en quatre punts la qualificació en l'índex de percepció de la corrupció publicat per Transparència Internacional. Aquest ha advertit que la corrupció continua sent un problema greu i ha instat el govern a impulsar les reformes legislatives necessàries.

Segons l'informe, Espanya ha obtingut 62 punts sobre 100, enfront dels 58 de fa un any i ocupa la posició 30 entre els 180 països estudiats, juntament amb Portugal, Barbados i Qatar. Entre els 28 països de la Unió Europea, se situa en el lloc 13.

La presidenta de Transparència Internacional a Espanya, Silvina Bacigalupo, ha atribuït la millora a les sentències sobre els escàndols de corrupció aflorats en els últims anys, així com a la moció de censura al govern anterior a conseqüència d'una sentència.

Entre 2012 i 2018, la qualificació d'Espanya va caure en set punts i, amb la millora d'enguany, segueix per davall dels 65 punts que tenia llavors. Segons aquesta organització, una economia com l'espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria d’estar per davall dels 70 punts.

Recomanacions

Transparència Internacional afirma que Espanya continua sense posar en marxa mecanismes de prevenció de la corrupció. Per a això, l'informe recomana afrontar el finançament de partits polítics, així com el finançament municipal; garantir que la prestació de serveis i distribució queden més al marge dels conflictes d'interessos personals; enfortir la integritat en els sistemes electorals; protegir els informadors i periodistes; i reforçar la separació de poders.

Dinamarca i Nova Zelanda, les menys corruptes

En primera posició de l'índex estan Dinamarca i Nova Zelanda, amb 87 punts, seguits per Finlàndia, que enguany n’ha obtingut 86. Els últims llocs estan ocupats per Somàlia, el Sudan del Sud i Síria, amb nou, dotze i tretze punts sobre 100, respectivament.

També et pot interessar

stats